The Magnificent Seven (1998)

Regie: Christopher Cain, Peter Markle, Geoff Murphy | 429 minuten | western | Acteurs: Michael Biehn, Eric Close, Andrew Kavovit, Dale Midkiff, Ron Perlman, Anthony Starke, Rick Worthy, Laurie Holden, Dana Barron, Robert Vaughn

In de pilot worden de zeven mannen een groep onafscheidelijke medestrijders tegen onrecht. Chris Larabee (Michael Biehn) en Vin Tanner (Eric Close) redden de zwarte Nathan Jackson (Rick Worthy) van een woedende lynchmob. Met slechts een blik van verstandhouding weten Chris en Vin, die elkaar voor die tijd nog nooit hadden gezien, wat ze moeten doen. De dorpsoudsten van een Seminole indianendorpje zijn getuige van deze heldhaftige reddingsoperatie en huren de drie mannen in. Hun dorp heeft bezoek gehad van een groep Zuidelijke soldaten. Deze ‘Ghosts of The Confederacy’ gedragen zich alsof ze nog dienstplichtige militairen zijn, maar de burgeroorlog tussen de Noordelijke en de Zuidelijke Staten is voorbij. Ze hebben dringend geld nodig, omdat ze geen soldij meer ontvangen. Het dorpje krijgt een week de tijd om de ‘soldaten’ van goud te voorzien, maar dat goud is er niet en het dorp zal met de grond gelijk gemaakt worden.

De drie mannen ronselen vroegere maten. Buck Wilmington (Dale Midkiff), Josiah Sanchez (Ron Perlman) en Ezra Standish (Anthony Starke) sluiten zich bij hen aan. John ‘J.D.’ Dunne (Andrew Kavovit) is een toevallige passant die graag avonturen wil beleven in het Wilde Westen. Vanwege zijn jonge leeftijd mag hij zich aanvankelijk niet bij hen aansluiten, net zoals Horst Buchholz in ‘The Magnificent Seven’ (1960) van Preston Sturgess. Dit is slechts een van de verwijzingen naar die film. Ook het optreden van Robert Vaughn is er een. Hij speelde toen Lee, maar nu rechter Oren Travis en hij is wel niet meer jong en strak, maar acteren kan hij nog steeds. En de filmscore is gewoon de oorspronkelijke van Elmer Bernstein.

Zoals het in een goede serie hoort, kom je elke aflevering meer te weten over de hoofdpersonen en met zeven hoofdpersonen kun je aardig wat nieuwe informatie aanboren. Dit gebeurt door veel avonturen met daarin veel komische situaties, zoals wanneer de moeder van beroepsgokker Ezra nog gehaaider in het kaartspel of bedriegerij blijkt te zijn dan hij. Of wanneer de jeugdliefde van Josiah, van wie hij zich een leven heeft afgevraagd of hij niet met haar had moeten trouwen in plaats van de weg van het geloof te volgen, helemaal niet blijkt te weten wie hij is. Maar er is ook voldoende spanning in de vorm van gevaarlijke slechteriken, zoals de wrede baas van een dorp met alleen hoeren als inwoners die ten koste van alles zijn ontsnapte ‘working girls’ terug wil hebben. Ook het verblijf van Chris Larabee in een gevangenkamp met een afschuwelijk regime waar hij door de valse beschuldiging van een corrupte sheriff in terechtkomt, is erg spannend. Verder zijn er de gebruikelijke vechtpartijen en achtervolgingen en ook scènes in de saloon ontbreken niet, maar in tegenstelling tot een gewone western zijn er veel vermommmingen en andere misleidingen die veel vaart maar ook een knipoog aan de verhalen geven.

‘The Magnificent Seven’ neemt zichzelf niet te serieus, maar de kijker wel. Er is veel zorg besteed aan een goed scenario voor elke aflevering en de karakters maken ieder afzonderlijk, maar ook onderling een geloofwaardige ontwikkeling door. De acteurs spelen met overduidelijk plezier en enthousiasme hun rol. Er kan hardop gelachen worden, maar ook intens meegeleefd met elke nieuwe gevaarlijke situatie. De onderlinge vriendschap spreekt erg aan, want wie zou niet willen dat je vrienden je onder alle omstandigheden helpen en zelfs uit de grootste penarie redden? Door dit alles zijn de afleveringen zo boeiend dat ze voorbij zijn voor je er erg in hebt. Prima vermaak.

Diana Tjin-A Cheong