The Majestic (2001)

Regie: Frank Darabont | 152 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Jim Carrey, Bob Balaban, Jeffrey DeMunn, Hal Holbrook, Laurie Holden, Martin Landau, Brent Riscoe, Ron Rifkin, Gerry Black, David Ogden Stiers, James Whitmore, Susan Willis, Catherine Dent, Brian Howe, Karl Bury

In een tijd waarin cinema steeds meer vol snelheid en zelfs panische energie zitten, lijken de films van regisseur Frank Darabont soms haast een anachronisme. De man achter ‘The Shawshank Redemption’ en ‘The Green Mile’ houdt van langzame, kabbelende films, films die je helemaal in hun wereld opslokken, die je kennis laten maken met de personages, die je een uitgebreide babbel met hen laat doen, en dán pas naar de clou toewerken. Ook in ‘The Majestic’ neemt Darabont zijn kijkers mee naar het Amerika van de jaren veertig, een Amerika met eenvoudige waarden voor eenvoudige mensen. Nostalgie troef dus!

Jim Carrey speelt Peter Appleton, een schrijver/regisseur die zijn ster ziet rijzen in het Hollywood van de jaren vijftig. Maar de communistenhetze onder leiding van senator Joseph McCarthy ontziet ook de onschuldige jongeman niet en hij wordt op een zwarte lijst geplaatst. Het gevolg is dat Appleton geen werk meer krijgt en hij door zijn collega’s gemeden wordt. Tot overmaat van ramp laat ook zijn vriendin, een Hollywoodsterretje, hem in de steek omdat ook haar carrière op het spel staat. Ten einde raad belandt Appleton in een café waar hij zich een flink stuk in zijn kraag drinkt. Als Peter er met zijn auto vandoor gaat rijdt hij met hoge snelheid van een klif af, het water in. Bewusteloos spoelt hij aan en wordt gevonden door een oude man en zijn hond. Als Appleton weer bijkomt is hij zijn geheugen kwijt, weet niet wat er allemaal is voorgevallen en het ergste; hij weet niet meer wie hij is.

Eenmaal in het plaatsje Lawson aangekomen wordt hij door ene Harry Trimble (Martin Landau) aangezien als zijn zoon, die tijdens de Tweede Wereldoorlog is verdwenen. Appleton – die nu Luke Trimble is geworden – wordt warm onthaald door de bewoners van het plaatsje dat veel van haar zonen heeft moeten opofferen in de oorlog. Zelfs Luke’s oude vriendin Adele (Laurie Holden) meent de echte Luke voor zich te hebben. Geleidelijk wordt Peter steeds meer Luke. Samen met zijn ‘vader’ heropent hij diens oude bioscoop en als er op een dag een film vertoont wordt van ene Peter Appleton komt zijn geheugen terug. Daarmee omgaan is minder makkelijk dan gedacht. Ondertussen zit ook de FBI Appleton op de hielen, want ze willen hem nog steeds aan de tand voelen over zijn vermeende communistische activiteiten.

Darabonts ode aan Amerika en aan de cinema heeft veel weg van het werk van Frank Capra. Darabont gebruikt hetzelfde concept als Capra van een dorp dat opkomt voor de Amerikaanse traditie en dat vecht tegen het communisme. Het lijkt erg op het patriottisme van Capra; het vechten voor normen en waarden en het verdedigen van de vrijheid. ‘The Majestic’ is een nostalgische film geplaatst in de filmindustrie van de jaren vijftig en herinnert aan de basis principes waar Amerika op gebouwd is. Darabont geeft een prachtige weergave van deze tijd in ‘The Majestic’. Vooral het decor en de settings in de eerste akte hebben een betoverende werking op het publiek, bijvoorbeeld de prachtige auto van Peter Appleton, de filmstudio en de vormgeving van het dorpje waar hij in terecht komt.

Ook het acteerwerk verdient een pluim. Jim Carrey bewijst net als in ‘The Truman Show’, ‘Man on the Moon’ en ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’ dat hij ook uitstekend meer dramatische rollen neer kan zetten. De show in deze film wordt echter gestolen door veteraan Martin Landau, die met slechts één blik een wereld aan emoties weet op te roepen. Ook James Whitmore, David Ogden Stiers, Hal Holbrook en Laurie Holden dragen hun steentje bij aan de kwaliteit van de film. Enig nadeel aan ‘The Majestic’ is dat de film wat aan de lange kant is (145 minuten). Er had zeker een half uur uit weggelaten kunnen worden. Dus wie eens romantisch wil wegzwijmelen bij sfeerbeelden van de jaren vijftig en Darabonts liefde voor de cinema deelt, moet zeker eens ‘The Majestic’ gaan kijken.

Patricia Smagge

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 30 mei 2002