The Man from Earth (2007)

Regie: Richard Schenkman | 87 minuten | drama, science fiction | Acteurs: David Lee Smith, John Billingsley, Ellen Crawford, William Katt, Annika Peterson, Richard Riehle, Alexis Thorpe, Tony Todd, Steven Littles, Chase Sprague, Robbie Bryan

Kort voor zijn overlijden voltooide sciencefictionschrijver Jerome Bixby ‘The Man from Earth’. Hij schreef voor televisieseries als ‘Star Trek’ en ‘The Twilight Zone’ en werkte mee aan ‘Fantastic Voyage’ (1966). Van ‘Star Trek’ in het bijzonder is bekend dat er veel wetenschappelijke waarheden in een ander daglicht worden gesteld en dat er over apparaten en toepassingen wordt gespeculeerd die inmiddels al bijna realiteit, of op zijn minst voorstelbaar zijn. In deze lijn ligt het verhaal van ‘The Man From Earth’, alleen dit keer geen context van ruimteschepen en intergalactische conflicten, maar een verhaal over een ‘gewone man’ in het leven van nu.

Er wordt vooral gepraat in de film. Geen spectaculaire special effects dus, maar wel spectaculaire ideeën passeren de revue. Want hoe is het nu om 14.000 jaar oud te zijn? Is dat wetenschappelijk mogelijk? En zo ja, wat ben je dan voor mens, bovennatuurlijk? En ben je dan wijs? Hebben de wereldreligies het bij het juiste eind, of niet? Oldmans collega’s laten zich niet zo maar iets op de mouw spelden. Als respectievelijk theologe, archeoloog en psycholoog leggen ze hem dan ook het vuur aan de schenen. Reacties schieten van ongeloof, woede en onbegrip, naar afschuw en verdriet. Waarom vertelt hun goede vriend hen dit? Waarom houdt hij hen voor de gek? Of is hij zelf gek?

Lead David Lee Smith doet het goed, je blijft hem geloven tot het einde, maar het acteursensemble is niet geniaal. De beeldkwaliteit, die minder hoog is dan we in Hollywoodprodukties en wellicht in de duurdere series op televisie zijn gewend, roept de associatie op van een low-budget televisiefilm. Het script zit daarentegen weer zo goed in elkaar, dat de spanning goed wordt opgebouwd en schoonheidsfoutjes in beeld en acteerwerk hun waarde verliezen.

‘The Man from Earth’ is het soort film waarover liefhebbers tot diep in de nacht kunnen discussiëren. En ondanks het gebrek aan verschillende locaties en het beperkte tijdsbestek, verveelt het geheel niet, integendeel. Johns ontboezemingen zetten de gemoederen flink in beweging zowel bij de personages als bij de kijker en zetten je behoorlijk aan het denken. Liefhebbers van cinematografische hoogstandjes zullen hier afhaken, deze film is eigenlijk ook meer een toneelstuk. Wat niet erg is, maar zoals gezegd: je moet ervan houden.

Arjen Dijkstra