The Man Who Knew Too Much (1956)

Regie: Alfred Hitchcock | 120 minuten | drama, thriller, avontuur | Acteurs: James Stewart, Doris Day, Brenda De Banzie, Bernard Miles, Ralph Truman, Daniel Gélin, Mogens Wieth, Alan Mowbray, Hillary Brooke, Christopher Olsen, Reggie Nalder, Richard Wattis, Noel Willman, Alix Talton, Yves Brainville

James Stewart was ten tijde van zijn dood nog steeds één van meest geliefde acteurs van Amerika. Dat had hij vooral te danken aan zijn charmante, verlegen, soms zelfs wat onhandige manier van doen. Maar zijn populariteit kwam tevens dankzij zijn memorabele rollen in films van de befaamde regisseur Alfred Hitchcock. Samen maakten ze van ‘Rear Window’, ‘Vertigo’ en ‘Rope’ onvergetelijke pareltjes in de filmgeschiedenis. Ook voor de uitstekende thiller ‘The Man Who Knew Too Much’ werkten ze samen. En hoewel de film niet te vergelijken is met ‘Vertigo’ en ‘Rear Window’ blijkt ook uit deze film dat Stewart en Hitchcock een gouden combinatie vormden.

Ben McKenna (James Stewart) en zijn vrouw Jo (Doris Day) zijn met hun zoontje Hank op vakantie in Marokko. Ze ontmoeten daar in de bus de mysterieuze Fransman Louis Bernard. De volgende dag wordt Bernard vermoord op de plaatselijke markt, maar niet voordat hij enkele geheimen prijsgeeft over een moord die in Londen zal plaatsvinden. Bang dat hun plan onthuld wordt, besluiten de moordenaars om de kleine Hank te kidnappen. De bezorgde Ben en Jo reizen naar Londen en proberen Hank – noodgedwongen zonder hulp van de politie – op te sporen.

Regisseur Alfred Hitchcock verfilmde het verhaal ‘The Man Who Knew Too Much’ in 1934 al eens met een Engelse cast, met daarin onder meer Peter Lorre als schurk. Omdat hij Paramount beloofd had nog een film te maken in het midden van de jaren vijftig, besloot hij zijn oude film in een nieuw jasje te steken. Voor de hoofdrollen koos hij de razend populaire Hollywood-sterren James Stewart en Doris Day. Met name de keuze voor de als behoorlijk tuttig bekend staande Day in de rol van blonde heldin was een risico, maar ze doet het buitengewoon goed. De schurkenrollen zijn echter matig ingevuld. Wat dat betreft kan de versie uit 1956 niet tippen aan die van 22 jaar eerder. Daarin drukt immers de onovertroffen Peter Lorre een belangrijk stempel op de film.

Scenarioschrijver John Michael Hayes heeft de originele film uit 1934 overigens nooit gezien. Hitchcock gaf hem een omschrijving van het verhaal en daar moest hij het maar mee doen. Het resultaat is een onderhoudende thriller met goede dialogen, opbouwende spanning en een flinke dosis humor. Er zijn weinig Hitchcock-films waarin muziek zo’n grote rol speelt als ‘The Man Who Knew Too Much’. Vanaf de eerste scène worden de beelden – onder meer opgenomen op locatie in Marrakech, Marokko – begeleid door muziek. Het bekendste lied uit de film is overigens ‘Whatever Will Be’, beter bekend als ‘Que Sera, Sera’, dat Doris Day niet alleen een wereldwijde hit opleverde maar ook goed was voor een Oscar. ‘The Man Who Knew Too Much’ is kortom een heerlijke onderhoudende thriller die het kijken meer dan waard is.

Patricia Smagge

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 27 september 1956