The Man Who Looked Beyond the Horizon (2018)

The Man Who Looked Beyond the Horizon CinemagazineRegie: Martijn Blekendaal | 26 minuten | documentaire

In 1975 vertrekt de Nederlander Bas Jan Ader vanuit Amerika om de Atlantische Oceaan over te steken met een piepklein zeilbootje. Tien maanden later wordt het bootje, half ondergelopen, teruggevonden voor de kust van Ierland. Van Ader ontbreekt echter elk spoor. Deze verdwijning is het vertrekpunt voor de korte documentaire ‘The Man Who Looked Beyond the Horizon’. Documentairemaker Martijn Blekendaal richt zich met de film op jongeren tussen de 9 en 15 jaar, maar eigenlijk is de film voor elke hogere leeftijdsgroep ook interessant.

Het spoor dat Blekendaal volgt blijkt meerledig. Zo kijkt hij niet alleen naar wat er precies gebeurd kan zijn, maar ook naar wie die Bas Jan Ader nu precies is. En dat blijkt minstens net zo fascinerend als de verdwijning zelf. Ader was een performancekunstenaar die dus maar kort de tijd heeft gehad om een echt oeuvre te maken. (Ader was 33 toen hij verdween). Het werk dat wél van hem bekend is bestaat voor een groot deel uit filmpjes waar Ader vallend te zien is. Zo valt hij in bosjes, in de gracht en uit een boom in de sloot. Is dit wellicht een voorbode voor een groot kunstwerk waarbij Ader van de wereld valt?

Blekendaal weet interessante observaties en speculaties te doen en dat maakt van ‘The Man Who Looked Beyond the Horizon’ een boeiend geheel. Daarnaast is de vertelstijl ook goed gekozen. Met eigen gedraaid en archiefmateriaal monteert Blekendaal de film naar een interessant essay over kunst, interpretatie en introspectie. Het is jammer dat de film maar zo kort is, want gevoelsmatig valt er nog veel meer te vertellen over de man die achter de horizon keek.

Ton te Slaa

Waardering: 4