The Man with the Answers (2021)

Recensie The Man with the Answers CinemagazineRegie: Stelios Kammitsis | 81 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Vasilis Magouliotis, Anton Weil, Stella Fyrogeni, Marc Pistono, Chiara Ore Visca, Brando Rossi, Mauro Racanti, Anita Lorusso, Tia, Pierpaolo Vitale, Antonis Katsaris, Rinio Dragasaki, Thodoros Mihopoulos, Vassilis Dimitroulias, Roni Enwiya, Michele Valley, Franzesco Lopez, Maria Luce Latorre, Pier Andrea Bosna, Elisa Principe

Het is een titel die nieuwsgierig maakt. ‘The Man with the Answers’ zou op van alles kunnen slaan: een politicus, een sekteleider, een wetenschapper of een CEO van Wikipedia. Prikkelende mogelijkheden, maar helaas pakt de werkelijkheid saaier uit. Dat geldt zowel voor die man met de antwoorden als voor deze merkwaardige film.

‘The Man with the Answers’ gaat over Victoras, een gewezen schoonspringer die alleen in een appartement in Cyprus woont. Na het overlijden van zijn oma reist Victoras naar zijn moeder en halfbroertje in Beieren. Op de veerboot naar Bari ontmoet hij de Duitse skileraar Mathias, ook op weg naar Duitsland, en samen besluiten ze een stuk met elkaar op te reizen. Om de tijd te doden spelen ze een spel, waarbij de een vragen stelt en de ander de antwoorden geeft. De man met de antwoorden dus.

Nog minder spannend dan de titel (maar iets relevanter), is dat beide hoofdpersonages gay zijn. ‘The Man with the Answers’ is een combinatie van roadmovie en gay romantiek. Qua romantiek is de film volledig mislukt. Er is geen chemie te bekennen tussen skileraar en hoogspringer, het zijn sowieso al geen bruisende types, en de onderlinge ergernis is groter dan de latente romantische gevoelens. De relatie ontwikkelt zich dan ook nauwelijks, een dodelijk gebrek voor een roadmovie. Nog zo’n gebrek: Mathias heeft een Duits gevoel voor humor terwijl Victoras al helemaal niet aan grappen doet. Of aan lachen.

Als roadmovie is de film al wat beter geslaagd. Al missen we de gebruikelijke elementen van het genre – toenadering, scherpe gesprekken, betekenisvolle ontmoetingen – de film profiteert wel van de prachtige Italiaans-Duitse route die ons duo aflegt. Pittoreske stadjes, groene heuvels, verlaten provinciale wegen. Gevat in fraaie composities met zomerse kleuren. Het tempo is ideaal voor een roadmovie, waarbij continue beweging en een steeds aanwezige loomte de kijker 80 minuten aangename ontspanning bieden.

Maar een merkwaardige film blijft het. De eerste 70 minuten gebeurt niets wat ook maar een beetje opzien baart. In de laatste vijf minuten gebeurt er dan in ieder geval nog iets, maar het is te laat om nog indruk te maken. Waarmee deze film een toonbeeld blijft van sfeervolle onbeduidendheid.

Henny Wouters

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 31 maart 2022