The Man with the Golden Gun (1974)

Regie: Guy Hamilton | 125 minuten | actie, thriller, avontuur | Acteurs: Roger Moore, Christopher Lee, Britt Ekland, Maud Adams, Hervé Villechaize, Clifton James, Richard Loo, Soon-Tek Oh, Marc Lawrence, Bernard Lee, Lois Maxwell, Marne Maitland, Desmond Llewelyn, James Cossins, Yiu Lam Chan, Carmen du Sautoy, Gerald James, Michael Osborne, Michael Fleming

Guy Hamilton’s ‘The Man with the Golden Gun’ is een bijzondere James Bond-film, omdat voor de verandering niet de mensheid, maar 007 (Roger Moore) zélf in levensgevaar is. Okay, de wereld loopt wel een beetje gevaar. Per slot van rekening is het 1974, een jaar na de mondiale oliecrisis, en schurk Scaramanga (Christopher Lee) misbruikt zonne-energie. De wereldvreemde Lee heeft het echter vooral voorzien op een rechtstreeks duel met onze held 007. Zo’n afwijkend James Bond-verhaal is weliswaar origineel, maar leidt niet tot een betere film.

De ongewone apotheose van ‘The Man with the Golden Gun’ speelt zich af op het afgelegen privé-eiland van Lee. De ultieme wens van deze schurk is om de beroemdste spion van Engeland te doden in een ouderwets duel. Regisseur Hamilton werkt de tweestrijd tussen 007 en Lee op originele wijze uit. De twee bestrijden elkaar in Lee’s optrekje annex spookhuis, waar rare lichten, massa’s spiegels en vervaarlijke technische snufjes domineren.

Lee’s handlanger is de dwerg Nick Nack (Hervé Villechaize). Villechaize, bekend van de TV-serie ‘Fantasy Island’, zorgt voor de komische noot, maar komt bij tijd en wijlen grover uit de hoek dan zijn geringe gestalte veronderstelt. De kleine man blijkt overigens een echte Don Juan op de set van ‘Golden Gun’, die de dames kaartjes en bloemen stuurt. De boomlange Christopher Lee is de opvallende kompaan van de kleine Villechaize. Lee’s gezichtsuitdrukkingen zijn onmiskenbaar groots, maar zijn rol als Scaramanga komt maar niet uit de verf.

Roger Moore op zijn beurt zet in zijn tweede Bond-film een goede 007 neer, waarbij opvalt dat hij gemener oogt dan in latere optredens als de spion bij uitstek. De correcte Brit waagt het zelfs om de mooie Maud Adams een klap in haar gezicht te verkopen! Ook de gevechten zijn doorgaans ruwer: Moore ontdoet zich hardhandig – en zonder grappen – van schurken in Beiroet en krijgt kortstondige karatelessen in het Verre Oosten.

Het aparte karakter van ‘The Man with the Golden Gun’ is helaas onvoldoende voor een kwalitatief sterke Bond-film. Het verhaal is matig en de climax van de film steekt schril af tegen de finales van veel andere Bond-films. De financiële problemen van met name producer Saltzman ten tijde van de opnames van ‘The Man with the Golden Gun’ laten zich dan ook voelen. Ook de van oorsprong Zweedse Britt Ekland valt op in negatieve zin. Ekland is een aantrekkelijke verschijning, zeker in bikini, maar haar rol als simplistisch blondje is pijnlijk zwak en irriteert al vlot.

Voor Bond-liefhebbers blijft echter genoeg om te genieten. Zo brengt zangeres Lulu een gewaagde versie van de titelsong. Bovendien zijn de scènes in Hongkong en Thailand adembenemend mooi. Dezelfde kwalificatie gaat op voor de ook al Zweedse Bond-dame Adams, die vrouwengek Moore het hoofd op hol brengt. Kijk ook naar een geweldige stunt aan het einde van ‘The Man with the Golden Gun’. 007 probeert zijn tegenstrevers de pas af te snijden door als een ware Evil Knievel met zijn auto over een rivier te springen.

Robbert Bitter

Waardering: 2

Bioscooprelease: 19 december 1974