The Man with the Iron Fists (2012)

Regie: RZA | 90 minuten | actie | Acteurs: RZA, Rick Yune, Russell Crowe, Lucy Liu, Dave Bautista, Jamie Chung, Cung Le, Byron Mann, Daniel Wu, Zhu Zhu, Chia Hui Liu, Andrew Ng, Kuan Tai Chen, Yoyao Hsueh, Telly Liu, Wen-Jun Dong, Zhan De Re, Lu Kai, Jin Auyeung, Ka-Yan Leung

’The Man with the Iron Fists’ (2012) is weer zo een film die met de zegen van Quentin Tarantino op de markt is gebracht, een zogenaamde “presented by” Quentin Tarantino film. Tarantino heeft meestal zelf amper iets met de productie van deze films te maken gehad en dat is dan vaak ook te merken aan de mindere kwaliteit. Voor de Tarantino fans betekent zo een keurmerk dan ook niets, maar het heeft de bezoekersaantallen van ’Hostel’ (2005), dankzij deze “name dropping”, wel flink doen stijgen.

Wat heeft ’The Man with the Iron Fists’ dan wel met Tarantino te maken? De makers hebben zich eveneens laten inspireren door de kungfu films uit de jaren zeventig die de basis vormden voor beide ’Kill Bill’ (2003, 2004) films. Over het historische martial arts verhaal is een anachronistisch hiphop sausje gegoten die we ook al tegen kwamen bij ‘Django Unchained’ (2012). Vanwaar deze combinatie?

De film ’Five Fingers of Death’ uit 1973 markeerde het begin van een ware kungfu rage in America die vooral sterk was onder de zwarte bevolking, “everyone was kung fu fighting” zeg maar, met Bruce Lee als één van de grote iconen in de Amerikaanse ghetto’s. Die band tussen Azië en Africa is nooit helemaal verdwenen en wordt van tijd tot tijd weer nieuw leven ingeblazen zoals nu met ’The Man with the Iron Fists’. Er speelt welgeteld één zwart personage in de film (RZA) maar de African Americans en Asian Americans zijn feitelijk inwisselbaar: de meeste Chinezen zien er dan ook uit als funklegende George Clinton en de Chinese prostituees lijken zo uit een R&B videoclip te zijn weggelopen.

Zoals in de meeste kungfu en blaxploitation films draait het verhaal om wraak: de gevluchte ex-slaaf en smid (gespeeld door Wu-Tang Clan lid RZA, die eveneens aan het verhaal heeft meegeschreven en de regie voor zijn rekening neemt) spaart wat geld om zijn geliefde hoertje vrij te kopen, maar een strijd tussen diverse clans gooit roet in het eten. De smid raakt zijn onderarmen kwijt als straf voor zijn steun aan de verkeerde partij, maar nadat deze zijn voorzien van twee ijzersterke protheses kan hij hij wraak nemen op de moordenaar van zijn geliefde.

‘The Man with the Iron Fists’ is in zijn genre best aardig dankzij het simpele maar heldere verhaal en een consistente regie: een film die met een flinke dosis zoute popcorn geapprecieerd dient te worden.

Alberto Ciaccio

Waardering: 3

Bioscooprelease: 7 februari 2013
DVD- en blu-ray-release: 30 mei 2013