The Many Adventures of Winnie the Pooh–Het grote verhaal van Winnie de Poeh (1977)

Regie: John Lounsbery, Wolfgang Reitherman | 71 minuten | animatie, familie, musical | Originele stemmencast: Sebastian Cabot, Junius Matthews, Barbara Luddy, Howard Morris, John Fiedler, Ralph Wright, Hal Smith, Clint Howard, Bruce Reitherman, Jon Walsmley, Timothy Turner, Dori Whitaker, Sterling Holloway, Paul Winchell, Thurl Ravenscroft | Nederlandse stemmencast: Kick Stokhuyzen, Hein Boele, Kees Coolen, Jan Kooijman, Frits Lambrechts, Jerôme Reehuis, Anne Mieke Ruyten, John De Winter, Con Meijer, Beatrijs Sluyter

Winnie the Pooh is misschien wel één van Disneys bekendste figuren en daarmee een belangrijke pijler van het miljardenconcern. Overal kom je het rondbuikige beertje tegen. Poeh Beer is eigenlijk een speelgoedbeer, maar in de fantasie van Christopher Robin (het zoontje van schrijver A.A. Milne, die Winnie en zijn vriendjes bedacht en in het Nederlands omgedoopt tot Janneman Robinson) is Pooh een levend wezentje, dat allerlei leuke avonturen beleeft, samen met Christopher Robin, Piglet (Knorretje), Eeyore (Iejoor), Tigger (Teigetje), Kanga en Roo (Roe).

De verhalen van A.A. Milne zijn mede door de tekeningen van Ernest Shepard, die ook de beroemde tekeningen van ‘The Wind in the Willows’ maakte, onsterfelijk geworden. Generaties kinderen werden voorgelezen uit de boeken en nog steeds zijn deze erg populair. Disney heeft begin jaren zestig van de vorige eeuw alle rechten opgekocht van de honingverslaafde beer en heeft het concept vooral in de laatste jaren uitgemolken. Diverse bioscoopfilms en rechtstreeks op dvd-produkties worden op de markt gebracht, maar één van de beste films is toch wel de eerste, échte Disney klassieker ‘The Many Adventures of Winnie the Pooh’.

Eigenlijk bestaat deze film uit drie korte films. De eerste, ‘Winnie the Pooh and the Honey Tree’ is oorspronkelijk in 1966 uitgebracht en is perfect om kennis te maken met de belangrijkste karakters. Poeh Beer toont zijn twee belangrijkste karaktereigenschappen: zijn nietsontziende liefde voor honing en zijn lage (en daarom is hij des te vertederend) intelligentie. Hij vermomt zich met modder als een zwart regenwolkje om vervolgens met behulp van een ballon bovenin een boom te vliegen. Helaas krijgt hij ruzie met een zwerm bijen. Vervolgens nodigt hij zichzelf uit bij Rabbit en eet daar de hele voorraad honing op. Jammer genoeg past hij dan niet meer door de uitgang.

Voor de tweede korte film, ‘Winnie the Pooh and the Blustery Day’ ontving Walt Disney zelfs postuum een Oscar in de categorie beste korte animatiefilm. Het is dan ook een prachtige animatiefilm, met alle noodzakelijke ingrediënten vertegenwoordigd: humor, spanning en ontroering. Het verhaal boeit van begin tot eind, en de kijker leert twee nieuwe karakters kennen, Piglet en Tigger.

De laatste film tenslotte is ‘Winnie the Pooh and Tigger Too!’ Het karakter Tigger was zo populair geworden dat een prominentere rol wel op zijn plaats was. Rabbit ergert zich aan het gespring van Tigger en wil eigenlijk van hem af. Hij bedenkt een plan om hem kwijt te raken in het bos, maar uiteraard mislukt dat en raken ze zelf de weg kwijt.

De magie van Winnie the Pooh raakt jong en oud. De hartverwarmende verhalen zijn tijdloos en zullen zelfs na herhaaldelijk kijken niet gaan vervelen. Een topper!

Monica Meijer