The Marine 4: Moving Target (2015)

Regie: William Kaufman | 87 minuten | actie, thriller | Acteurs: Mike ‘The Miz’ Mizanin, Josh Blacker, Matthew MacCaull, Danielle Moinet, Paul McGillion, Fraser Aitcheson, Primo Allon, Curtis Caravaggio. Roark Critchlow, Dometrius Hill, Todd Jenkins, Melissa Roxburgh

Dit is Jake Carter: Jake was eerst marinier, maar wendt zijn overmatige spierkracht (dat hij als Mike ‘The Miz’ Mizanin in een alternatief universum opdeed bij het professioneel worstelen) nu aan voor een private veiligheidsdienst.

Dit is Olivia Tannis: Olivia was werkzaam bij de Genesis Defense Corporation (maar dat hoef je niet te onthouden, hoor). Olivia (Melissa Roxburgh) is erachter gekomen dat er daar iets niet helemaal in de haak is en wil dat graag aan de wereld laten weten. Genoeg reden om haar de mond te snoeren, dus ze is op de vlucht. Nu ze opgeroepen is om te getuigen, is ze teruggekeerd in de VS.

Dit is Jake’s missie: samen met een groep getrainde geheim agenten het beschermen van de jonge, intelligente klokkenluidster. De twee kunnen elkaar vanaf het eerste moment al niet uitstaan. Olivia vindt Jake een domme spierbundel, Jake vindt Olivia een verwend prinsesje. Mag je raden wie er gelijk heeft… Wanneer het konvooi vrijwel direct na vertrek vanaf het vliegveld onder vuur genomen wordt, kiest de eigenwijze Olivia het hazenpad en zet Jake alles op alles om zijn opdracht te volbrengen. Moet ie eerst Olivia zo ver zien te krijgen dat ze hem vertrouwt.

Dit is de vijand: een groep zwaar bewapende en uiterst effectieve huurmoordenaars, geleid door Andrew Vogel. Nadat ze alle collega’s van Jake om zeep geholpen hebben, rest hen nog één doel. Het enige vrouwelijk lid van de scherpschutters, Summer Rae – prominent aanwezig op het promotiemateriaal, zoals de DVD-hoes en waarschijnlijk voor velen een reden om op play te drukken – heeft maar een kleine, onbeduidende rol en had net zo goed geschrapt kunnen worden uit het scenario.

Dit is ‘The Marine 4: Moving Target’: beetje praten, beetje rennen, beetje vechten, beetje schieten. Herhaal tot de negentig minuten vol zijn. Dat is best saai. Maar: het ziet er wel gelikt uit. Prima voor als je in de markt bent voor wat hersenloze kogelgevechten, anders skippen.

Monica Meijer

‘The Marine 4: Moving Target’ verschijnt woensdag 13 januari 2016 op DVD.