The Marksman (2005)

Regie: Marcus Adams | 95 minuten | actie, thriller, avontuur | Acteurs: Wesley Snipes, Emma Samms, William Hope, Anthony Warren, Peter Youngblood Hills, Ryan McCluskey, Warren Derosa, Christiaan Haig, Dan Badaru, Serge Soric, Gelu Nitu, Matt Salinger, John Guerrasio, Ian Ashpitel, Peter Swander

De ‘Schilder’ is erg goed in zijn werk. Als geen ander kan hij ongezien zijn doel naderen en dat markeren. De aanval die daarop volgt, is na zijn voorbereidingen een fluitje van een cent. Alleen in Bosnië is het misgegaan met een humanitaire ramp tot gevolg, maar de vele slachtoffers zijn hem niet te verwijten, hij deed alleen wat hem was opgedragen. Maar als de integere held die hij is, voelt hij zich daar natuurlijk toch vreselijk bezwaard over. Nu krijgt hij de kans om met een nieuwe missie te laten zien hoe goed hij in zijn vak is en dat hij geleerd heeft van het verleden.

Hij reist met een Ranger Team af naar de kernreactor die door Tsjetsjeense rebellen bezet wordt gehouden en treft daar twee van de zeven wetenschappers aan die de Russen eerder hadden geholpen bij de ontmanteling. De andere vijf gijzelaars zijn dood. De ‘Schilder’ weet ondanks de strenge bewaking en de nodige tegenslag het doel te markeren. De rest van het team trekt daarna met medeneming van de twee wetenschappers door de bossen op zoek naar een geschikte plek waar de toegezegde helikopter hen kan komen ophalen. De ‘Schilder’ volgt niet veel later, maar hij vertrouwt het niet dat de operatie zo gemakkelijk is verlopen. En dat wantrouwen blijkt terecht.

Een doorsnee actiefilm over een militaire missie met de onvermijdelijke ingrediënten: een zwijgzame held met een belast verleden, bedenkingen van de overige teamleden over zijn beoordelingsvermogen die later omslaan in bewondering en sympathie, verraad en intriges, veel geweld en meedogenloze tegenstanders.

Erg flauw is de liefdesaffaire met Amanda Jacks (Emma Samms). Ze heeft de ‘Schilder’ ondervraagd naar aanleiding van zijn missie in Bosnië en ze hebben toen een relatie gekregen. Na afloop van deze laatste missie besluiten ze opnieuw met elkaar verder te gaan en, aangezien ze nog enkele uren over heeft voordat ze weer op reis gaat, om ergens een plek te zoeken om de liefde te bedrijven. Hun woorden laten niets aan de verbeeldingskracht over, maar ze raken elkaar vervolgens niet eens aan! Bijzonder hypocriet. Je publiek een zwarte held voorschotelen is blijkbaar tot daar aan toe, een gemengd stel kan ook nog, maar iets laten zien als de uitwisseling van kuis kusje of dat ze hand in hand weglopen, gaat blijkbaar te ver. Ronduit potsierlijk.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 2