The Matrix Revolutions (2003)

Regie: Andy Wachowski, Larry Wachowski | 129 minuten | actie, science fiction | Acteurs: Laurence Fishburne, Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Jada Pinkett-Smith, Monica Bellucci, Ian Bliss, Collin Chou, Essie Davis, Nona Gaye, Nathaniel Lees, David Roberts, Harry J. Lennix, Robert Mammone, Harold Perrineau, Bruce Spence, Gina Torres, Bernard White, Lambert Wilson, Anthony Wong

2003 moest het jaar van ‘The Matrix’ worden. Niet alleen verscheen deel twee in de serie, ‘Reloaded’, ook het slotstuk ‘Revolutions’ werd in hetzelfde jaar gelanceerd. Helaas zijn de laatste twee films rond Neo en zijn maten teleurstellend. Hoewel ‘Revolutions’ uit zijn voegen barst van de actie weet de rolprent maar niet te beklijven. Jammer, want na de schok die de eerste ‘The Matrix’ teweegbracht, mocht je wel iets meer verwachten van de baanbrekende serie. Helaas weten de Wachowski’s het torenhoge niveau niet vast te houden. ‘Revolutions’ is weliswaar een tikkeltje beter dan ‘Reloaded’ maar een klapper is het allerminst.

‘Revolutions’ eindigt het verhaal van Neo (Reeves). In ‘Reloaded’ stond de oorlog tussen mens en machine op het punt om uit te breken en in dit laatste deel barst de hel dan ook los. Zion, de laatste menselijke stad, wordt aangevallen door de machines. Terwijl de inwonders van de stad vechten om te overleven, gaat Neo in zijn eentje op pad om ‘Agent Smith’ (Weaving) uit te schakelen en om het mysterie van de schijnwereld, The Matrix, te ontrafelen. Ongeacht de uitkomst van de strijd, niets zal meer het zelfde zijn.

Als je deel een en twee van dit sci-fi-epos hebt gemist, doe dan geen moeite en kijk dit deel nog niet. Zonder enige voorkennis is de wereld van ‘The Matrix’ onkijkbaar. De Wachowski’s doen niet aan terugblikken en je zult het zonder enige uitleg moeten doen. Leuk voor de diehard-fans, want zij worden direct in de actie gezet. En aan actie heeft ‘Revolutions’ geen gebrek. Meer nog dan in de andere delen draait het slotstuk van de trilogie om spektakel en geweld. Vanaf het begin tot eind ben je getuige van een keiharde oorlog. Tussen het vechten door trakteert de film je ook nog op een religieus-aandoende transformatie van held Neo.

‘Revolutions’ is een vreemde opvolger van een reeks die enorm hoopgevend begon. ‘The Matrix’ is een op zichzelf staande instant classic die (vanwege commerciële redenen) zonodig een tweetal vervolgen nodig had. Deze sequels doen afbreuk aan het origineel. De impact die deel een had wordt tenietgedaan door vlakke opvolgers die alles wat je in deel een zag op losse schroeven zet. De Wachowski’s hadden na hun magnum opus duidelijk al hun kruit al verschoten. ‘Revolutions’ is daar een goed voorbeeld van. Waar eerdere delen probeerden een inventieve draai te geven aan filosofie en levensvragen, daar gooit deel drie het over een andere boeg. ‘Revolutions’ gaat over religieuze transformaties en nihilistische actie.

De actie zit strak in elkaar. Vooral de belegering van Zion is indrukwekkend. Met de modernste computertechnieken ben je getuige van een snoeiharde slag. Ook het bizarre gevecht tussen een onverslaanbare Neo en onverwoestbare Agent Smith mag er wezen. Jammer genoeg is de kenmerkende ‘Matrix’ actie niet aanwezig, kung fu is weinig te vinden in dit deel en ook ingenieuze camera-opstellingen zijn schaars. De boodschap over de Matrix raakt ondergesneeuwd door het visuele spektakel.

De intelligentie is in dit deel ver te zoeken. Wat overblijft is een aaneenschakeling van botte actie en flauwe oplossingen voor interessante vraagstellingen. Neo is de messias met de krachten van Superman. Daar zul je het mee moeten doen. Wat begon als een ’thinking man’s action film’  eindigt als een pompeuze geweldsfilm met sci-fi-trekjes. Na afloop zul je teleurgesteld achterblijven: ‘ Is dit het nu?” Revolutionair is het slotstuk van ‘The Matrix’ toch echt niet.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

Bioscooprelease: 5 november 2003