The Meerkats (2008)

Regie: James Honeyborne | 83 minuten | documentaire | Originele stemmencast: Paul Newman | Nederlandse stemmencast: Jac. Goderie

Het valt niet te ontkennen: stokstaartjes zijn enig om te zien. Het eerste wat we denken is “doe mij er zo een!” Maar stokstaartjes hebben hun eigen wil en wet, hoewel in ‘The Meerkats’ geprobeerd is te bedenken wat er allemaal omgaat in de lieve schattige hoofdjes van die diertjes. We hebben te maken met een verteller die afwisselend een inkijk geeft in de gedachten van de stokstaartjes en daarbij informeert over het leefgebied van de dieren, de Kalahari-woestijn.

Hoewel het ‘gedachten lezen van stokstaartjes’ soms wat kinderachtig over kan komen, geeft het op eenvoudige manier toch weer wat we willen weten. Ondanks dat we te maken hebben met een ‘interpretatie van’ is het interessant om een idee te krijgen over hoe deze beestjes bezig zijn met overleven in de eerste plaats. In de tweede plaats kunnen we ons dan ook zaken afvragen over de emotionele toestand van een stokstaartje in verschillende situaties.

Vooral dit lijkt, wanneer we de verteller volgen, erg gebaseerd op de mensenwereld te zijn. Dit komt wat onrealistisch over, hoewel het ook weer fijn is dat dit ‘gat’ opgevuld wordt met ‘zo zou een stokstaartje zich eventueel kunnen voelen’. Het toont in ieder geval van voldoende creativiteit.

Qua beelden komt ‘The Meerkats’ aardig in de buurt van wat de maker al eerder deed in ‘Earth’, de natuurdocumentaire die eind 2007 uitkwam als trigger om de wereld wakker te schudden over de nare gevolgen van de klimaatveranderingen. Daar komt bij dat er in ‘The Meerkats’ ingezoomd wordt op het leven van een stokstaartjes familie, aan de hand van prachtige close-ups en actiebeelden. Waar we in ‘Earth’ nog tamelijk veraf staan van de levenswijze van de dieren, en eerder een totaalbeeld krijgen, zien we in ‘The Meerkats’ zelfs de pinknageltjes van de stokstaartjes scherp.

Ook bij de rooftochten op de arme kleintjes vragen we ons af hoe dit in godsnaam zo helder en dichtbij gefilmd kan zijn. Leeuwen, gnoes en adelaars zijn volop in actie te bewonderen alsof ze met een meerijd-filmapparaat gevolgd zijn. Hier is wellicht een gezonde dosis trucage aan te pas gekomen.

Naast deze uitgebalanceerde details worden we ook regelmatig meegenomen in een vlucht over de Zuid-Afrikaanse zandvlakten. Passende instrumentale muziek maakt dat we ons ook daadwerkelijk mee laten slepen in die weidse blikken. Dit zoom-in, zoom-uit idee geeft ons een compleet gevoel over het leven en overleven in de Kalahari-woestijn zonder dat we het overzicht verliezen. We komen immers steeds weer terug bij onze lieve, schattige Meerkats.

Regisseur James Honeyborne heeft mooi werk geleverd en laat ons de dappere, en nieuwsgierige Meerkats niet snel vergeten.

Jard Diederiks

Waardering: 3

Bioscooprelease: 5 februari 2009