The Meg (2018)

Recensie The Meg CinemagazineRegie: Jon Turteltaub | 114 minuten | actie, horror | Acteurs: Jason Statham, Bingbing Li, Rainn Wilson, Cliff Curtis, Winston Chao, Shuya Sophia Cai, Ruby Rose, Page Kennedy, Robert Taylor, Ólafur Darri Ólafsson, Jessica McNamee, Masi Oka, Raymond Vinten, Hongmei Mai

Haaienfilms zijn inmiddels even wijdverbreid als vampierenfilms. ‘The Meg’, van regisseur Jon Turteltaub (‘Instinct’, ‘National Treasure’) met Jason Statham (‘Transporter’, ‘The Expendables’) in de hoofdrol, probeert er een leuke twist aan te geven door 21e-eeuwse haaien te vervangen door de prehistorische reuzenhaai Megalodon. Dat hebben we eerder gezien in D-films als ‘Shark Attack 3: Megalodon’, maar nog niet op het grote doek. Het resultaat is echter wat teleurstellend.

‘The Meg’ begint veelbelovend: na een mysterieuze aanval tijdens een duik stopt reddingsduiker Jonas Taylor (Statham) met zijn werk. Jaren later wordt er toch een beroep op hem gedaan na een soortgelijke aanval op een diepzee-onderzoekscentrum gerund door Suyin Zhang (Li Bingbing). Het duurt niet lang of ze ontdekken dat wat Taylor al die jaren beweerde klopt: er waart een Megalodon rond, een gigantische haai die eigenlijk al miljoenen jaren uitgestorven zou moeten zijn.

Aan het betrokken talent mag het niet liggen: Turteltaub en Statham maakten eerder beiden vermakelijke films, en Li is een goede tegenspeler voor Statham. Het ongeïnspireerde script haalt echter weinig uit zowel de karakters als het heerlijk pulperige concept. Na spannende beginscènes waarbij een onontdekt stuk diepzee wordt verkend, verwordt de film tot een aaneenrijging van onwaarschijnlijke confrontaties met de Megalodon. Op de eerste plaats vraag je je af waarom zo’n grote haai, die in werkelijkheid waarschijnlijk op walvissen joeg, überhaupt interesse heeft in die kleine mensjes. Daarnaast vraagt de film wel heel veel ‘suspension of disbelief’ voor de vreemdsoortige plannen waarmee Statham en consorten de Megalodon te lijf gaan. Waarom werkt dit, en waarom maken ze überhaupt een kans? Genoeg films komen ermee weg, maar ‘The Meg’ heeft simpelweg een te zwak script om dit te presteren.

Op het special effects-front presteert de film het beste: de haai ziet er indrukwekkend uit en de actie is bij vlagen vermakelijk. Wie ooit het docudrama ‘Sea Monsters’ heeft gezien (een spin-off van het beroemde ‘Walking With Dinosaurs’, gepresenteerd door Nigel Marven), weet echter dat de BBC dit vijftien jaar eerder met een fractie van het budget nog stukken beter wist te doen. Gezien de lange voorbereidingstijd – Jan ‘Twister’ de Bont had ‘The Meg’ al tien jaar eerder willen maken – had het echt op alle fronten beter gekund en gemoeten, en dat is jammer.

Yurre Wieken

Waardering: 2

Bioscooprelease: 9 augustus 2018
DVD-, blu-ray-, blu-ray 3D- en 4K UHD-release: 19 december 2018
DVD-, blu-ray en 4K UHD-release: 6 december 2023 (in een box samen met ‘Meg 2: The Trench’)