The Meyerowitz Stories (New and Selected) (2017)

Regie: Noah Baumbach | 110 minuten | komedie, drama | Acteurs: Adam Sandler, Ben Stiller, Dustin Hoffman, Emma Thompson, Elizabeth Marvel, Grace Van Patten, Candice Bergen, Adam Driver, Judd Hirsch, Rebecca Miller, Matthew Shear, Danny Flaherty, Adam David Thompson, Ronald Peet, Hannah Mitchell, Sigourney Weaver, David Cromer, James Hamilton, Josh Hamilton, Gibson Frazier, Jordan Carlos, Benjamin Thys, Lyne Renee, Sakina Jaffrey, Gayle Rankin, Michael Chernus, Cindy Cheung, Mandy Siegfried, Victor Cruz, Joel Bernstein, Jerry Matz, Germar Terrell Gardner, Mickey Sumner, Justin Winley, Kareem Williams, Carlos Jacott, Nico Baumbach, McManus Woodend, Annabelle Dexter-Jones, Marquis Rodriguez, Jared Sandler, Michael Birnberg, Jason Daunno, Teniel Humeston, Barbara Danicka, Greta Gerwig, Jake Perlin, Hannah Elizabeth Alexander, Jarrett Winters Morley

Regisseur Noah Baumbach richt zich met ‘The Meyerowitz Stories (New and Selected)’ op een disfunctionele en kunstzinnige familie in New York. Met een cast die bestaat uit grote namen ging de film, die gedistribueerd is door Netflix, in 2017 in première tijdens het filmfestival in Cannes en maakte deel uit van de competitie om kans te maken op de Gouden Palm.

Kunstenaar Harold Meyerowitz (Dustin Hoffman) is een gepensioneerde professor en woont met zijn derde vrouw Maureen (Emma Thompson) in New York. Uit zijn twee vorige huwelijken kreeg Harold drie kinderen; Danny (Adam Sandler) en Jean (Elizabeth Marvel) zijn volle broer en zus en Matthew (Ben Stiller) is hun halfbroer. Met alle drie heeft Harold een gecompliceerde band en ook zijn er spanningen tussen de kinderen wat betreft hun verhoudingen tot hun vader.
Vanwege de scheiding met zijn vrouw en omdat hij werkloos is, trekt Danny tijdelijk bij zijn vader in. Aangezien zijn dochter Eliza (Grace Van Patten) vertrekt naar de universiteit om film te studeren, is het wonen bij zijn vader voor Danny een mogelijkheid om dichter tot hem te komen. Samen met Jean wil hij een expositie voor hun vader organiseren bij de universiteit, maar Danny komt er achter dat Matthew van plan is om zowel de kunst als het huis van hun vader te verkopen. Harold gaat niet akkoord met het voorstel van Matthew, die werkt als financiële adviseur, en belandt kort daarna in het ziekenhuis. Het verblijf van Harold in het ziekenhuis fungeert als inleiding voor verschillende confrontaties binnen de Meyerowitz familie.

‘The Meyerowitz Stories’ zet met een topcast en een goed geschreven script een boeiende film neer. Met personages die nauwelijks naar elkaar luisteren, weet het scenario de moeizame manier van communiceren binnen de Meyerowitz familie te benadrukken. Tijdens meerdere dialogen zijn de personages voornamelijk gefocust op hun eigen verhalen en reageren niet op de ander. Behalve dat deze vorm van communicatie voor wrijving zorgt bij de Meyerowitz familie, zorgt het ook voor verschillende komische situaties.

Het scenario komt daarnaast krachtig over door de acteurs. Dustin Hoffman vertolkt de rol van Harold perfect en Emma Thompson vult dat als zijn hippieachtige vrouw op prettige wijze aan. Ben Stiller, die al eerder als Hoffmans zoon in de ‘Meet the Parents’ filmserie met zijn vader van mening kon verschillen, en Elizabeth Marvel weten net als de rest van de cast het script op een uitstekende manier over te brengen. Het is met name Adam Sandler die er als Danny tussenuit springt en laat zien dat hij in staat is om meer gelaagde personages te spelen.

Al met al is ‘The Meyerowitz Stories’ een geslaagde film die van begin tot eind pakkend is. Met een komische ondertoon weet Baumbach de perikelen van de familie Meyerowitz op beeld te brengen. Door het fijne spel, het scenario en interessante personages beschikt ‘The Meyerowitz Stories’ over de eigenschappen waar een goede film aan moet voldoen.

Isabel Kikkert

Waardering: 4.5