The Mill on the Floss (1978)

Regie: Ronald Wilson | 280 minuten | drama | Acteurs: Philip Locke, Judy Cornwell, Barbara Hicks, Peter Howell, John Stratton, Jonathan Adams, Ray Smith, Christopher Blake, Julie Dawn Cole, Pippa Guard, Anton Lesser, John Moulder-Brown, Jonathan Scott-Taylor, Georgia Slowe, Moira Dunbridge

‘The Mill on the Floss’ is een achtdelige bewerking van George Eliots gelijknamige boek uit 1860. Het vertelt het verhaal van Tom en Maggie Tulliver in een tijdspanne van ongeveer tien tot vijftien jaar. Ze wonen samen met hun ouders in de Dorlcotte molen aan de rivier de Floss, nabij St. Oggs in Engeland. Vader Tulliver heeft een slechte band met advocaat Wakem. De advocaat heeft de molenaar het werken erg bemoeilijkt. Wakem verleende namelijk toestemming voor de bouw van een dam. Sinds dit voorval kunnen de beide heren elkaar niet meer luchten of zien.

De BBC-miniserie begint eerst vrolijk. Je ziet hoe de kleine Maggie (Georgia Slowe) wars is van moeders vermoede pogingen om haar het nette gedrag van een echte dame bij te brengen en ook het uiterlijke aspect. Zo baalt moeder (Judy Cromwell) namelijk ontzettend van Maggies wilde haren en probeert ze enigszins op orde te krijgen. Maar voor Maggie is de maat op een gegeven moment vol. Ze rent naar buiten wanneer ze de eerste geluiden hoort van een naderend rijtuig. Het is vader die Tom (Jonathan Scott-Taylor) terug brengt naar huis, het schooljaar is voorbij. Verrukt van blijdschap om haar broer terug te zien, vliegt Maggie hem om de hals. Helaas is deze vreugde maar van korte duur. Tom ontdekt al gauw dat zijn zusje de oorzaak is voor de dood van zijn geliefde konijnen. De sfeer tussen broer en zus slaat meteen om en Tom verwenst Maggie.

Maggie krijgt nog meer te verduren wanneer vader Tulliver (Ray Smith) de familie bijeenroept om de toekomst van Tom te bespreken. Hij wil een goede opleiding voor Tom regelen, een privé school. Vader Tulliver hoopt op deze manier een betere toekomst te garanderen voor zichzelf, zijn vrouw en kinderen. Hij wenst Tom een betere carrière toe dan die van een molenaar. Maggie krijgt gemene sneren van haar tantes over haar voorkomen en besluit uiteindelijk tot een drastische maatregel voor haar kapsel.

In de eerste drie episodes zie je hoe de jeugd van Maggie en Tom verloopt. De relatie tussen hen blijft er een van uitersten. Maggie blijft onvoorwaardelijk van Tom houden, maar haar broer is niet zo aardig voor haar. Gelukkig ontvangt Maggie wel veel liefde van haar vader. Maar zijn gezondheid gaat sterk achteruit na de uitslag van een rechtszaak tegen Wakem en de levens van Maggie en Tom zullen hierdoor erg worden beïnvloed…

De acteurs Jonathan Scott Taylor en Georgia Slowe die respectievelijk de jonge Tom en Maggie spelen in ‘The Mill on the Floss’, weten goed de emoties over te brengen. Jammer is dat zowel de jonge als de oudere Philip Wakem door dezelfde acteur (Anton Lesser) wordt vervuld. Je ziet namelijk duidelijk dat hij écht veel ouder is dan de gespeelde leeftijd van zijn personage in die periode. Een positieve kant is er ook; het karakter komt hierdoor nog vreemder op je over door het ongewone uiterlijk. Aan het eind van episode drie zie je Pippa Guard en Christopher Blake voor het eerst als de volwassen Maggie en Tom.

De transformatie van Maggie van een ‘zigeunermeisje’ naar een nette dame is moeilijk te geloven. Toch weet Pippa Guard de pit en felheid van het karakter in de eerdere episodes te handhaven. Toms metamorfose in een volwassen jongeman is geloofwaardiger doordat het uiterlijk van Christopher Blake niet zo ster afwijkt van dat van Jonathan Scott-Taylor. Dit is wel het geval bij Georgia Slowe en Pippa Guard. Anton Lesser speelt Philip Wakem op zodanige wijze dat je medelijden krijgt dat hij middenin een vete zit van zijn vader met Mr. Tulliver. De liefde en wederzijds respect voor elkaar wordt aannemelijk gespeeld door Pippa Guard en Anton Lesser.

Maar de affectie spat meer van het scherm als we verder in het verhaal zijn, wanneer Pippa Guard scènes deelt met acteur John Moulder-Brown. Moulder-Brown speelt de verloofde van Maggies nicht Lucy (Julie Dawn Cole). Judy Cornwell doet een leuke bijdrage als de licht overbezorgde moeder Bessy Tulliver. Wie haar gezicht meent te herkennen, dat kan kloppen: de actrice speelde zus Daisy in de bekende tv-serie ‘Keeping Up Appearances’.

‘The Mill on the Floss’ begint licht, de meeste humor vind je in de eerste afleveringen door de capriolen van Maggie. Zoals haar reactie wanneer ze door Tom wordt uitgesloten om samen met hem en nicht Lucy (Moira Dunbridge) naar de varkens te kijken. Na aflevering drie verandert de toon en wordt de situatie voor Maggie en Tom steeds grimmiger en uitzichtlozer. Het einde van deze miniserie is er een die er flink inhakt, maar zeer passend is voor dit Victoriaanse drama.

Ondanks dat de beeldkwaliteit hier en daar te wensen over laat, is ‘The Mill on the Floss’ zonder meer de moeite waard om op dvd te bekijken. Wie eerder een kostuumdrama van de BBC heeft gezien en op waarde heeft geschat, zal prima kunnen genieten van ‘The Mill on the Floss’. Het acteerwerk van onder meer Pippa Guard, Christopher Blake en Judy Cornwell laten de 280 minuten kort lijken.

Ans Wijngaarden