The Missing (2003)

Regie: Ron Howard | 130 minuten | avontuur, thriller, western | Acteurs: Tommy Lee Jones, Cate Blanchett, Evan Rachel Wood, Jenna Boyd, Aaron Eckhart, Val Kilmer, Segio Calderon, Eric Schweig, Steve Reevis, Jay Tavare, Simon Baker, Ray McKinnon, Max Perlich

‘The Missing’ is een Western. Een genre dat we tegenwoordig niet vaak meer tegenkomen in de bioscopen. Regisseur Ron Howard besefte dat blijkbaar ook, want zijn film is alles behalve een traditionele Westernfilm geworden. Het verhaal leunt vooral op de band tussen Maggie en haar vader. Hun verstandhouding is erg slecht door hun gedeelde verleden. Maggie is er nooit overheen gekomen dat haar vader zijn gezin in de steek liet om bij de Indianen te gaan wonen. Na al die jaren staat haar vader weer bij haar op de stoep om het bij te leggen. Maar vader en dochter wordt geen rust gegund, want een bende outlaws zaait dood en verderf in de streek. En juist deze bende heeft Maggie’s dochter ontvoerd.

Naast een drama in een Westernsetting is ‘The Missing’ natuurlijk ook een actiefilm. Maar omdat de opbouw en de sfeer van de film zo afwijkend zijn, heeft Howard een zeer originele Western gemaakt. Maar het gevaar van zo’n crossover van verschillende genres is dat de film een allegaartje kan worden. ‘The missing’ is dat niet geworden, daar is Howard een te bekwame regisseur voor. De dramatiek overheerst in de film, maar de setting en de actie horen bij het verhaal en hangen er niet als los zand bij. Het harde leven ten tijde van het Wilde Westen versterken het drama juist. De woeste landschappen, het racisme tussen de blanken en indianen onderling en de ‘iedereen voor zichzelf-mentaliteit’ zorgen voor een grimmige sfeer die de film erg beklemmend maakt.

De donkere en zwartgallige sfeer wordt ook geweldig vertolkt door de cast. Cate Blanchett bewijst met deze film wederom dat ze tot de top van Hollywood behoort. Haar Maggie is een harde, stugge vrouw die door het leven getekend is. Ze houdt zielsveel van haar dochters, maar veracht haar vader, omdat hij bij de indianen is gaan wonen. De hele film door is ze dan ook racistisch tegenover indianen. Ze handelt voornamelijk uit eigenbelang. Wat voor rol ze ook aangeboden krijgt, ze kan ze moeiteloos aan. Blanchett heeft lef om voor dit soort rollen te kiezen. Haar acteerwerk is intens en haar personage is een echt mens.

Tommy Lee Jones speelt Maggie’s vader. Het is een verademing om deze Hollywoodveteraan in zo’n ingetogen rol te zien. Zijn drukke manier van acteren heeft hij in deze film bijna geheel achterwege gelaten. Met zijn gekwelde blik en verlopen kop is hij perfect voor deze rol. Voor de rol van halve indiaan liet Jones zelfs een soort pruik aanmeten, zodat hij lang haar heeft. In het begin is dat wennen en bijna lachwekkend, maar zijn sterke acteerwerk zorgt ervoor dat je het klakkeloos accepteert en achteraf besef je dat het bij zijn personage hoort. De andere acteurs zijn ook indrukwekkend. Vooral het kindacteurtje Jenna Boyd maakt indruk. Ze is echt een verademing na alle stereotype Hollywoodkinderen.

De Eskimoacteur Eric Schweig verdient een speciale vermelding. Hij speelt de leider van de bende premiejagers. Dat doet hij zo goed dat hij nu al een nominatie verdient als één van de engste bad guys in de filmgeschiedenis. Wat deze film ook erg bijzonder maakt is de dunne scheidslijn tussen goed en kwaad. Bijna alle personages, de premiejagers uitgezonderd, hebben hun goede en slechte kanten. Het gaat om echte mensen. Dit rauwe realisme onderscheidt ‘The Missing’ van het gros van de Hollywoodproducties.

‘The Missing’ is een prachtige film geworden. Het vreemde van ‘The Missing’ is dat de film is geregisseerd door Ron Howard. De meeste films van deze regisseur mikken op het bioscooppubliek en kenmerken zich door de lievige inhoud en bombastische sentimentaliteiten. Dat vind je niet terug in deze film. Wat onveranderd blijft is de goede afwerking van de film en de epische soundtrack. Het is onbegrijpelijk dat deze productie niet in de bioscopen is beland, maar meteen naar de videotheken is gesluisd. Waarschijnlijk komt het door de donkere, akelige sfeer. De film is door het onverwachte geweld en de naargeestige elementen misschien niet voor het popcorn-publiek weggelegd.

Frank v.d. Ven