The Mist (2007)

Regie: Frank Darabont | 127 minuten | horror, thriller, fantasie, science fiction | Acteurs: Thomas Jane, Marcia Gay Harden, Laurie Holden, Andre Braugher, Toby Jones, William Sadler, Jeffrey DeMunn, Frances Sternhagen, Alexa Davalos, Nathan Gamble, Chris Owen, Sam Witwer, Robert C. Treveiler, David Jensen, Jay Amor, Kevin Beard, Gregg Brazzel, Dodie Brown, Julio Cedillo, Derek Cox-Berg, Kip Cummings, John F. Daniel, Walter Fauntleroy, Ted Ferguson, Mathew Greer, Louis Herthum, Pamela Houghton, Brian Hunt, Jack Hurst, Amin Joseph, Cherami Leigh, Kelly Collins Lintz, Mike Martindale, Melissa McBride, Eric Kelly McFarland, Juan Gabriel Pareja, Ron Clinton Smith, Chuck Vail, Kim Wall, Steven E. Williams

Een hevige storm woedt, een grote boom waait om en vernielt een ruit van het huis van de familie Drayton, een andere boom maakt een einde aan het boothuis. Vader David (Thomas Jane) en zijn vrouw doen er luchtig over. Maar het is meteen al duidelijk; er zitten problemen aan te komen. Vooral als er een dikke mist op komt zetten en David met zijn zoontje en andere dorpsbewoners vast komt te zitten in de lokale supermarkt, omsingeld door de mysterieuze mist, is er geen ontkomen meer aan. Zijn vrouw is nog thuis, maar daar komen ze voorlopig niet bij. Want er blijken zich gevaarlijke wezens in de mist op te houden en het duurt niet lang voordat de eerste slachtoffers vallen. Niemand kan de supermarkt veilig uit, maar ook binnen beginnen de spanningen hoog op te lopen. De vriendelijkheid van de dorpsbewoners maakt er plaats voor weerzin en haat tegen anderen.

Drijfveer van de veranderende dorpsbewoners is, naast angst, de streng gelovige Mrs. Carmody, een sterke rol van Marcia Gay Harden (onder andere ‘Millers Crossing’ en ‘Mystic River’). Ze probeert iedereen ervan te overtuigen dat de verschrikkingen van de mist uit de woede van God voortkomen. In eerste instantie neemt niemand haar serieus. Maar de angst die de mist teweeg brengt lijkt de mensen in een gevaarlijke roes te brengen. Niet alleen religieuze tegenstelingen spelen hierbij op. Ook onschuldige frustraties en verschillen tussen simpele arbeiders en hoger opgeleiden en tussen mensen die al hun hele leven in het dorp wonen en nieuwelingen, vormen de aanleiding.

Regisseur Frank Darabont, met ‘The Mist’ als zijn derde Stephen King verfilming, waagt zich zodoende aan een aanzienlijke portie maatschappijkritiek, maar echt overtuigen wil het helaas niet. De typeringen zijn vooral gestoeld op alom bekende cliché’s. Dat is leuk voor degene die moeite heeft met herkenning van de verschillende maatschappelijke groepen, maar voor anderen weinig interessant. Daarbij zijn de aanwezige stereotypes weinig gelijkwaardig verdeeld, waardoor de vraag kan worden gesteld hoe serieus het nou eigenlijk moet worden genomen. Misschien is het niet helemaal gepast om ‘The Mist’ in dit licht te benaderen. Het is ten slotte een horror en wellicht zijn verdere lagen van ondergeschikt belang. Maar hoe je het ook wendt of keert, aan de maatschappijkritiek van Darabont valt hier nou eenmaal niet te ontkomen. En wie zich waagt aan thema’s als fundamentalistische religie en de verlammende macht van angst snijdt zich snel in de vingers. Als uitgangspunt voor de frictie tussen de verschillende dorpsbewoners is de heikele thematiek prima geschikt, maar als eventuele verwijzing en kritiek op de realiteit minder.

Misschien had Darabont zich beter op de minder ernstige kant van het verhaal kunnen richten. Want als spannende horror weet ‘The Mist’ wel degelijk te overtuigen. De dikke mist wordt feiloos in beeld gebracht en de enge wezens die zich erin schuilhouden zien er, samen met de nodige bloederige gore, gelikt uit. Enig minpunt is dat het allemaal wat bekend oogt. Want waar Darabont met het verhaal zijn eigen richting in gaat, kiest hij bij de vormgeving voor de reeds succesvolle, maar bekende weg. Het zijn dan ook de spanningen tussen de mensen zelf die voor de memorabele momenten zorgen. Gay Harden haalt het bloed onder de nagels vandaan als de hatelijke en godsvrezende Mrs. Carmody. De ontvankelijkheid onder de anderen voor haar ideeën is zowel schokkend als benauwend en de vraag waar het nu eigenlijk gevaarlijker is, binnen of buiten, dringt zich onherroepelijk op. De spanning wordt hierbij nauwkeurig opgebouwd en de film weet zo de volle duur de aandacht vast te houden. Wel jammer is dat een aantal geheimen al vrij snel wordt blootgegeven. Ook kan de climax van het grote mysterie van de mist misschien wat gemakkelijk en weinig bevredigend overkomen.

Het is duidelijk dat ‘The Mist’ geen hersenloze horror wil zijn. Maar uiteindelijk slaagt het daar maar deels in. Aan de ene kant kiest Darabont met een aantal mindere conventionele elementen voor een verfrissende insteek. Aan de andere kant oogt de vormgeving, alhoewel kundig in beeld gebracht, wel heel bekend. Vernieuwend kan ‘The Mist’ wat dat betreft niet genoemd worden. Alle goede intenties die Darabont wellicht had, kunnen daarom niet verhullen dat zijn nieuwste film voor het grootste gedeelte niet veel meer is dan een tamelijk doorsnee horror. Zo is ‘The Mist’ vooral een geslaagde stijloefening met een aantal eigenzinnige keuzes. En dat levert, alhoewel vermakelijk van begin tot eind, uiteindelijk toch een wat dubbelzinnig gevoel op.

David Croese

Waardering: 3

Bioscooprelease: 7 februari 2008