The Mistress of Spices (2005)

Regie: Paul Mayeda Berges | 92 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Aishwarya Rai, Dylan McDermott, Nitin Ganatra, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Caroline Chikezie, Anupam Kher, Shaheen Khan, Sonny Gill Dulay, Nina Young, Toby Marlow, Padma Lakshmi, Zohra Sehgal, Paul Bhattacharjee, Ayesha Dharker, Rebecca Bowden, Harvey Virdi, Cosima Shaw, Anthony Zaki, Bansaree Madhani

India is een land van mythes, traditie en magie. Maar wat gebeurt er met de magie als immigranten India verlaten? Dit is de intro van het romantische sprookje van ‘The Mistress of Spices’. Het is het regiedebuut van Paul Mayeda Berges die eerder met zijn vrouw Gurinder Chadha samen werkten aan ‘Bend It Like Beckham’ (2002) en ‘Bride & Prejudice’ (2004). Alleen nu waren de rollen omgedraaid, Chadha schreef het script en Berges regisseerde. De film is met liefde gemaakt, Chadha en haar moeder maakten zelfs alle mango’s en worteltjes op zuur in de kruidenwinkel.

‘The Mistress of Spices’ is gebaseerd op de roman van de Indiase-Amerikaanse schrijfster Chitra Banerjee Divakaruni. Net als in ‘Bride and Prejudice’ speelt de schone Aishwarya Rai de hoofdrol. De koningin van Bollywood geeft sierlijk gestalte aan het karakter van Tilo. Haar rol hier is introvert, Tilo leeft in dienst van anderen. Maar met haar smaragdgroene ogen weet ze toch intense gevoelens te communiceren. Dylan McDermott is als Doug een bijna even knappe tegenspeler. De acteur is bekend van door de advocatenserie ‘The Practice’ (1997-2004). Hij speelt hier een architect terwijl actrice/model Rai ooit een studente architectuur was.

De derde hoofdrol gaat uit naar de kruiden, felrode Spaanse pepers, kardemom, basilicum, saffraan, kaneel en sesamzaad in de Spice Bazaar. Zij vormen het prachtige decor van de film en ze communiceren met Tilo (vooral de Spaanse pepers). Lotuswortel om de liefde eeuwig te laten duren. Heilige basilicum om zich iemand te herinneren. Kaneel om een goede vrienden te maken. Iedereen heeft een speciaal kruid en dit gegeven intrigeert.

De film zal je wel aan ‘Chocolat’ (2000) doen denken door dezelfde charme en insteek. Genoot je absoluut niet van deze film, dan is ‘The Mistress of Spices’ niet je smaak. De plot is vrij simpel en voorspelbaar maar het verhaal is mooi aangekleed met flash backs en flash forwards in de levens van Tilo en de verschillende mensen die ze helpt met haar gave. Door al deze geuren en kleuren heeft ‘The Mistress of Spices’ veel te bieden aan de kijker. Deze diversiteit houdt de film interessant ondanks dat het verhaal zich grotendeels afspeelt in één en dezelfde winkel.

De ontknoping of oplossing is hier helaas vrij makkelijk gedaan, deze brug had meer inhoud mogen krijgen. Ook zat er meer in de verhaallijn van de afkomst van Doug. Er is een belangrijk onderliggend thema van cultuurbotsingen, het vasthouden of breken met tradities. Via de klanten komen er allerlei kwesties naar voren die immigranten en hun families bezig houden. Integratie, waarden, ouderwetsheid en de algemene zoektocht naar liefde en je eigen plek in de wereld.

Zijn de zintuigen nu geprikkeld? Laat je dan verder verleiden door deze mix van Indiase mystiek met een vleugje Amerikaanse romantiek.

Sarita Koendjbiharie