The Mole Agent – El agente topo (2020)

Recensie The Mole Agent CinemagazineRegie: Maite Alberdi | 90 minuten | documentaire

‘The Mole Agent’ is intelligent docudrama uit Chili. Niet dat de titel erg veel golfslag maakt, het is een truc om een verteller, die laat zien wat de noden en grieven zijn van ouderdom, een zorgcentrum binnen te brengen. Even ontnuchterend als kabbelend bewandelt regisseur Alberdi een pad tussen Frans Bromet en ‘Man Bijt Hond’, een stukje ouderenantropologie zonder pretenties – hoewel zorgvuldig gemaakt.

Sommige oudjes zijn ontwapenend als kinderen, anderen ontroeren door hun eenzaamheid. De gemeenschapszin is sterker in Spaanstalige landen dan bij ons, dus ook het verlies ervan in vergelijking met onze nuchtere realiteit. De problemen zijn echter dezelfde: gebrek aan zingeving en eenzaamheid; de economische mens maakt korte metten met de emotionele en sociale behoeften van de senior – ook in Chili.

What’s new? Niet veel, en herkenbaarheid is niet genoeg. De 83-jarige Sergio is de mol die undercover gaat in het verzorgingstehuis, een niet helemaal geslaagde truc van de filmmaker. OK, Sergio is ingehuurd door een privé-detective, omdat een van de kinderen van een bewoner vermoedt dat haar moeder wordt mishandeld, maar het motief speelt een ondergeschikte rol in het verloop van de documentaire.

Officieel moeten we zeggen: docudrama, maar daarmee is ook alles gezegd. Hoewel Sergio van zijn rol vervreemdt en zich verbindt met zijn leeftijdsgenoten, is het verhaalmotief zoals vermeld vooral een ingang om te vertellen. En het blijft allemaal een beetje braaf, met veel statische shots en lange gesprekken. Niettemin is het getoonde authentiek en daarmee documentair te noemen. ‘The Mole Agent’ is geloofwaardig in wat wordt getoond en raakt daarmee een snaar.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Bioscooprelease: 10 december 2020