The Mortician (2011)

Regie: Gareth Maxwell Roberts | 90 minuten | thriller | Acteurs: Method Man, Dash Mihok, E.J. Bonilla, Judy Marte, Angelic Zambrana, Wendell Pierce, Dana Fuchs, Edward Furlong, Cruz Santiago, Vernon Brooks, David Jensen, Randal Reeder, Idella Johnson, Luis Da Silva Jr., Ann McKenzie, Josh Gates, Moe Bertran, Anthony Michael Frederick, Ava Santana, Lance E. Nichols, Yohance Myles, Tiffany J. Billiot, Ray Born, Jordan Coleman, Austen Daliet, Robert Douthat, Jacob Ryan Dupree, Kyrt Gates, Isabella Anais Hewitt, Lily Solange Hewitt, Leticia Jimenez, Blake Michael, Corey Nichols, Odessa Sykes, Cherie Thibodeaux, Bill Martin Williams

‘The Mortician’ is een film die gemengde gevoelens opwerpt, omdat hij half geslaagd en half mislukt is. Het voornaamste probleem is dat je als kijker de film graag interessanter wil vinden dan hij in werkelijkheid is. Op veel momenten word je eraan herinnerd dat er een veel betere film in het materiaal verstopt zit dan eruit komt.

Het voornaamste probleem zit in de dunne plot en de matte regie. De film begint veelbelovend: In een zwaar vervallen stad vol met lege en afbrokkelende gebouwen loopt een eenzame, zwijgzame “Mortician” (waarover later meer) ’s nachts over straat. Hij is er getuige van hoe een dode vrouw in het water wordt gegooid door een man. Hij is niet de enige getuige: ook een jonge jongen ziet het gebeuren. Intriges genoeg: wat is er gebeurd dat alle orde en het normale leven lijkt weg gevallen? Waarom blijft de Mortician toekijken? Wie is de jongen en wat is zijn relatie tot de dode vrouw? Is de vrouw vermoord?

De als rapper bekend geworden Method Man is hier net zo zwijgzaam als Rambo in ‘First Blood’ als de titulaire Mortician, maar heeft genoeg uitstraling om interessant te blijven. Zijn ongewone kleding, een driedelig pak en een bolhoed, in de smerige en met graffiti ondergespoten straten vormt een mooi contrast. Gelardeerd met uitstekende muziek voert de Mortician zijn routineuze handelingen uitvoeren: hij onderzoekt de vele lijken die worden binnengebracht, wandelt schichtig naar zijn afbladderende appartement, vol met opgezette dieren – hij is taxidermist in zijn vrije tijd – en bezoekt af en toe de sympathieke prostituee Ava (Dana Fuchs). Dan wijst de reclassering – er is toch nog een enigszins functionerende overheid – hem het opgefokte bendelid Noah (E.J. Bonilla) toe als drager en duikt niet veel later ook de jongen in zijn mortuarium op. De agressieve bendeleider Carver (Dash Mihok) begint de Mortician lastig te vallen, vooral over de jongen. De dode vrouw komt, niet geheel onverwacht, op zijn snijtafel terecht en blijkt een tatoeage van “De geboorte van Venus” van Botticelli op haar buik te hebben. En dan, tja, dan gebeurt er eigenlijk niet zoveel bijzonders. Is het een karakterstudie? Een thriller? Een combinatie van beiden?

Regisseur Gareth Maxwell Roberts (die ook het script schreef) blijft prikkelen met steeds terugkerende flashbacks naar de jeugd van de Mortician waarin het schilderij van Botticelli een grote rol speelt. Roberts heeft weliswaar een aantal goede ideeën, maar weet ze niet goed met elkaar te verbinden en ze op een overtuigende manier tot één geheel te smeden. Wel heeft hij uitstekend en sfeervol camerawerk van Michael McDonough om op terug te vallen. In een kleine rol duikt ook het gevallen kindsterretje Edward Furlong overigens op.

De film werd in 2011 in 3D geschoten, wat een ongewone keuze is, gelet op het feit dat het meestal spektakelfilms zijn met veel visuele effecten die voor dat format geselecteerd worden. Maar het raarste aan de film is de titel. Een “mortician” betekent in de Nederlandse vertaling ‘begrafenisondernemer’ of ‘lijkbezorger’, terwijl hij in de film werkzaam is als lijkschouwer, of “coroner”. Het is een wezenlijk verschil: de begrafenisondernemer doet geen forensisch onderzoek naar de doodsoorzaak. Het lijkt er in elk geval op dat Method Man als lijkschouwer fungeert. De reden die wel geopperd is door anderen, is is dat “The Mortician” cooler klinkt als titel. Dat klinkt aannemelijk, maar het is typisch voor Roberts’ hele film: de som der delen klopt gewoon niet.

Hans Geurts

‘The Mortician’ verschijnt woensdag 17 april 2013 op DVD.