The Moses Code (2008)

Regie: James Twyman | 60 minuten | documentaire | Met: James Twyman, Debbie Ford, Michael Benard Beckwirth, Iyanla Vanzant, Neale Donald Walsch, John Holland, Cheryl Richardson, Joe Dispenza, Mary Manin Morrissey, Robert Ohotto, Harville Hendrix, Greg Braden, Les Brown, Sonia Choquette, Anakha Coman, Diana Cooper, Vivian Glyck, James Van Praagh, Miki Willis

The Moses Code’ haakt lichtelijk in op het gegeven van ‘The Secret’. Waar ‘The Secret’ de wet van aantrekking (Law of Attraction) uitlegt en hoe je het toepassen in je leven om meer rijkdom, gezondheid jouw kant op te laten komen, krijg je met ‘The Moses Code’ een andere les voorgedragen. Een les in dienstbaarheid. Wat je geeft, krijg je zelf ook terug. Mozes verrichtte met behulp van de zin ‘I am that I am’ (‘Ik ben dat ik ben’) -dat hij ontving door God- wonderen. De Mozes Code ontketent de kracht van Gods naam volgens Twyman en het is een alledaags symbool. Je moet de komma in de bovenstaande zin zetten zodat er komt te staan: ‘I am that, I am’. Hierdoor komt de nadruk te liggen op het feit dat je God overal terug kunt vinden; in jezelf, je medemens, de natuur etcetera. Zo valt de visie van de makers van ‘The Moses Code’ te omschrijven op een korte en bondige manier.

De makers van ‘The Moses Code’ richten zich niet op persoonlijk gewin, maar hameren erop wat we kunnen betekenen voor de maatschappij of de medemens. Om de code ‘I am that, I am’ tot een handzaam en uitvoerbaar gegeven te maken, hanteert Twyman het simpele – en voor de handliggende – GOD. Dit staat voor : Giving, Oneness en Destiny. Vertaald betekent het : geven, eenheid en lotsbestemming. Regisseur Twyman behandelt deze drie onderdelen stap voor stap. Met behulp van interviews probeert Twyman je als kijker uit te leggen hoe je zelf de code kunt toepassen in jouw leven. Hij is niet alleen regisseur, maar treedt op als verteller en geeft zelf ook een vrij emotioneel verhaal prijs over zijn echtgenote.

Andere personen die de ‘code’ kennen én toepassen in hun dagelijkse leven en in ‘The Moses Code’ voorbij komen, zijn onder andere: visionair Michael Bernard Beckwith – bekend van ‘The Secret’, filmmaker Mikki Willis en auteur Gregg Braden. Volgens Braden ervaart ons lichaam eerst wat we voor iemand anders creëren. “Dus als we gebeden, gedachten en gevoelens van vrede uitzenden naar onze beminden aan de andere kant van de wereld, dan ervaren wij die vrede en helende gedachten ook zelf.” Naast deze drie mannen zie je zoal ook Neale Donald Walsch (schrijver van de boekenreeks ‘Een gesprek met God’) , Debbie Ford en Sonia Choquette hun zegje doen over de code van Mozes.

Voor wie na deze documentaire nog meer wil verdiepen in ‘The Moses Code’ kan een kijkje nemen op de website waar – volgens de makers – de reis verder gaat. Of je kunt het in boekvorm nalezen, Twyman heeft namelijk ook een boek geschreven. ‘The Moses Code’ zal waarschijnlijk geen grote hype doen aanwakkeren. Daarvoor is de documentaire té liefdadig. Hoe welgemeend de intentie van de makers ook is, het komt wel weer zeer zoet op je af op de Amerikaanse manier. Maar ‘The Moses Code’ profiteert wel mee van het succes van Rhonda Byrne’s ‘The Secret’ door een bekend gezicht uit deze documentaire aan dit project te binden en te koppen dat de regisseur Drew Heriot van ‘The Secret’ deze documentaire aanprijst.

In ieder geval is ‘The Moses Code’ een aardige poging om de wereld weer een stukje beter te maken. Maar met een beetje logisch nadenken kun je zelf ook wel bedenken op welke wijze je dit kunt verwezenlijken. Begin bij gewoon bij jezelf. Daarvoor hoef je geen complete merchandise – boek en/of dvd – voor aan te schaffen om een gullere levenshouding aan te nemen. Nu we toch zo bezig zijn; steek dat uitgespaarde geld maar liever in een goed doel of zo…

Ans Wijngaarden