The Mosquito Coast (1986)

Regie: Peter Weir | 117 minuten | avontuur, drama | Acteurs: Harrison Ford, Helen Mirren, River Phoenix, Jadrien Steele, Hilary Gordon, Rebecca Gordon, Jason Alexander, Dick O’Neill, Alice Heffernan-Sneed, Tiger Haynes, William Newman, Andre Gregory, Melanie Boland, Martha Plimpton, Raymond Clare

Tussen alle jaren tachtig krakers van Harrison Ford is ‘The Mosquito Coast’ een vreemde eend in de bijt. Een kleinere film, geregisseerd door Peter Weir, die altijd een beetje onopgemerkt is gebleven, maar toch de moeite waard is.

Ford speelt Allie Fox, een koppige en betweterige uitvinder die Amerika en het consumentisme meer dan zat is. Hij vertrekt met zijn vrouw Margot (Helen Mirren) en vier kinderen naar het regenwoud van Midden-Amerika, om daar een nieuwe, betere beschaving op te bouwen voor zijn gezin. Zijn belangrijkste wapenfeit hierin is een apparaat dat in staat is om ijs te maken met behulp van vuur. Met deze uitvinding onder de arm wil hij een verschil gaan maken voor de lokale bevolking en in eerste instantie werpt dit zijn vruchten af. Gaandeweg ontstaan er problemen en conflicten, waardoor de utopie op de proef gesteld wordt en de verhoudingen binnen de familie onder druk komen te staan.

‘The Mosquito Coast’ is een karakterstudie, waar je bijna vanaf het begin al tegen je scherm aan het schreeuwen bent; iets dat even frustrerend als bewonderenswaardig is. Harrison Ford zet een goed personage neer, maar na een tijdje beginnen dingen echt een beetje vervelend te worden, waardoor hij sympathie verliest. Doordat zijn kennis en kunde respect afdwingen, wordt hij nooit helemaal een karikatuur, maar het zit toch vaak gevaarlijk dicht in de buurt.

Er zijn interessante filosofische vraagstukken. Kan een mens bijvoorbeeld sterker en slimmer zijn dan de natuur? Maar ook religie: het gezin komt tijdens hun trip een aantal keer in contact met de missionaris Spellgood (Andre Gregory), een soort tv-dominee die een kerk opzet in het regenwoud. Allie is zeer tegen religie en het concept van een god, maar legt zelf een religieus fanatisme aan de dag als het gaat om zijn overtuigingen van hoe de wereld zou moeten werken. Zijn ijsmachine is hierin ook een soort zendingsvehikel. De vragen die tijdens het kijken continu door je hoofd spoken zijn: Wanneer is het genoeg? Wat moet er gebeuren om van plan en overtuiging te veranderen? Hoe ethisch is het om je kinderen mee te nemen in zaken die gevaarlijk (kunnen) zijn.

De beelden zijn prachtig en de muziek van Maurice Jarre, met veel synthesizers, past perfect bij de setting, maar er zijn wel wat problemen met het tempo van de film. Halverwege stagneert het en pas het laatste half uur komt er weer een beetje vaart in het verhaal. Er is wel een duidelijke lijn, maar het voelt alsof er meer mogelijk was geweest. Desondanks spreekt er wel een grote liefde voor de natuur door in ‘The Mosquito Coast’ en dat is zeker een verdienste.

Gijsbert Ambachtsheer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 23 april 1987