The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor (2008)

Regie: Rob Cohen | 112 minuten | actie, thriller, avontuur, fantasie | Acteurs: Brendan Fraser, Jet Li, Maria Bello, John Hannah, Luke Ford, Michelle Yeoh, Russell Wong, Isabella Leong, Anthony Wong Chau-Sang, Albert Kwan, Tian Liang

Honderden jaren voor het begin van de jaartelling slaagt de Chinese vorst Han (Jet Li) erin om de eerste keizer van China te worden door zijn tegenstanders genadeloos af te maken. Maar net als alle andere stervelingen wordt ook Han oud en dat bevalt hem allerminst. Daarom laat hij zijn generaal Ming Guo (Russell Wong) op zoek gaan naar de heks Zi Juan (Michelle Yeoh) die hem kan helpen onsterfelijk te worden. De heks blijkt een beeldschone vrouw te zijn en generaal Ming wordt verliefd op haar en zij op hem waarna ze niets van de avances van de keizer wil weten. Uit wraak laat de keizer zijn generaal een wrede dood sterven, maar Zi Juan neemt op haar beurt wraak door de keizer en zijn complete leger middels een vloek in terracotta beelden te veranderen.

Het is 1946 en daarmee zijn de oorlog en het leven als spionnen van Rick O’Connell (Brendan Fraser) en zijn vrouw Evelyn (Maria Bello) voorgoed voorbij. Evelyn schrijft damesromannetjes over de vele avonturen die ze hebben beleefd, maar verlangt eigenlijk naar hun voorheen opwindende bestaan. Rick slijt zijn dagen als landheer zonder dringende bezigheden, wat hem niet al te best afgaat. Nee, dan hun zoon Alex (Luke Ford). Samen met zijn opdrachtgever Roger Wilson (David Calder) betreedt hij de tombe van de eerste keizer van China en slaagt er na het ontwijken van de nodige ‘boobytraps’ en aanvallen van een geheimzinnige vrouw (Isabella Leong) in om het beeld van deze megalomane keizer met zijn strijdwagen en paarden over te brengen naar het museum in Shanghai.

In Shanghai brengt Alex een bezoek aan de nachtclub van zijn oom Jonathan Carnahan (John Hannah), de broer van zijn moeder. Bij toeval ontmoet hij daar de geheimzinnige vrouw uit de tombe, maar ook zijn ouders. Het weerzien met vooral zijn vader is erg gespannen, zeker als blijkt dat hij zijn studie heeft opgegeven voor het soort avontuurlijk leven dat zijn ouders hebben geleid, maar waarvan ze niet willen dat hun zoon dat doet. Maar veel tijd om te discussiëren is er niet. Zijn ouders hebben de opdracht aanvaard om een kolossale diamant af te leveren bij het museum waarin zich het beeld van de keizer bevindt. Mits op de juiste plek geplaatst ergens in de Himalaya onthult de diamant de vindplaats van Shangri-La waar zich de bron bevindt die het eeuwige leven schenkt. Als de mummie van de keizer erin slaagt hiervan te drinken, is een ramp voor de wereld onontkoombaar.

Het mooiste deel van de film is het begin. In sprookjesachtige, betoverend mooie beelden wordt het verhaal verteld van de eerste keizer en zijn wonderlijke terracotta leger. Wie ooit oog in oog heeft gestaan met de levensgrote, levensechte kunstwerken voor het graf van de echte eerste Chinese keizer die ieder een eigen gezicht en een individuele uitrusting en haardracht hebben, kan de inspiratiebron voor levende mensen die plotseling tot beelden verstenen, goed begrijpen. En Michelle Yeoh en Jet Li laten meteen zien waarom hun reputatie als martial arts acteurs zo groot is en Michelle Yeoh ook waarom ze meer dan eens verkozen is tot een van de mooiste vrouwen ter wereld. Ook de ontdekking van Alex van de graftombe en hoe deze tegen indringers is beveiligd, is van een adembenemende schoonheid.

Maar ook al is de film meer dan onderhoudend, is er volop actie en zijn de decors, special effects en de aankleding beeldschoon, toch blijft er een licht gevoel van ontevredenheid knagen. Wat de andere mummie films zo charmant maakt is, dat naast geweld en spanning er veel ruimte is voor humor en lekker vet aangezette dialogen tussen Rick en Evelyn, maar tussen Maria Bello en Brendan Fraser is er geen sprankelende chemie, meer een beleefd samenzijn. Ook de rol van John Hannah is veel te klein, terwijl hij juist zo goed thuis is in die flauwe, absurde humor waardoor het knokken om de wereld te redden bijna geestig wordt, een van de allerleukste aspecten van deze films. Luke Ford is wel erg leuk als Alex en ook de manier waarop hij samenspeelt met de anderen is prima.

Een leuke, meer dan onderhoudende film met prachtige beelden en indrukwekkende special effects, maar die jammer genoeg toch net een beetje tekort komt om uit te stijgen boven zijn leukere voorgangers. Misschien dat een vierde deel met wat meer humor en scherpere dialogen niet eens zo’n slecht idee is…

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3

Bioscooprelease: 31 juli 2008