The Muppets’ Wizard of Oz (2005)

Regie: Kirk R. Thatcher | 96 minuten | komedie, avontuur, familie, fantasie, musical | Acteurs: Ashanti, Queen Latifah, David Alan Grier, Quentin Tarantino, Jeffrey Tambor, Steve Whitmire, Dave Goelz, Bill Barretta, Eric Jacobson, Brian Henson, Kevin Clash, John Kennedy, Rickey Boyd, Tyler Bunch, Julianne Buescher, John Henson, Drew Massey, Allan Trautman, Alice Dinnean, Mike QUinn, Gordon Robertson, Adam Behr, Jeny Cassady, Geoff Redknap, James Rowley, Dan Payne, C. Ernst Harth, Pepe the King Prawn, Edward Hibbert

Het alom bekende verhaal over het land van Oz is – ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Kermit – overgoten met een heerlijk Muppetsausje. Naast zangeres Ashanti, die Dorothy speelt, zien we Queen Latifah als haar tante Em en acteur David Alan Grier als oom Henry. Dorothy werkt in het restaurant van haar oom en tante, maar droomt ervan het trailerpark en Kansas te verlaten en een beroemde zangeres te worden. Dan steekt er een orkaan op en als Dorothy haar reuzengarnaal Toto probeert te redden, worden de twee met trailer en al door de orkaan meegenomen naar het land van Oz.

Na de niet al te zachte landing, blijkt dat de trailer bovenop de slechte heks van het Oosten geland is, een feit waar niemand in Oz lang om treurt. Ook kan reuzengarnaal Toto ineens praten en wel met een Spaans accent. Echte Muppetfans herkennen natuurlijk direct Pepe. Miss Piggy speelt naast de zojuist overleden boze heks uit het Oosten ook haar drie zusjes; De twee goede heksen uit het Noorden en Zuiden, maar ook de boze heks van het Westen. Dorothy wordt door goede heks nummer één op weg gestuurd naar Smaragdstad om aan de grote tovenaar van Oz te vragen of hij haar beroemd wil maken.

Onderweg komen Dorothy en Toto Kermit tegen als de vogelverschrikker zonder verstand. Natuurlijk doet ook Gonzo mee. Hij speelt in plaats van de tinnen man, het tinnen ding. Ooit had hij een hart en hielt hij zielsveel van Camilla, maar de boze heks van het Westen veranderde hem in een robot. En dan is er nog Fozzie, de laffe leeuw. Zijn droom is om ooit een beroemde stand up-comedy artiest te worden, maar zijn plankenkoorts weerhoudt hem ervan deze droom ooit te bereiken. Als het vijftal aankomt in Smaragdstad, blijkt de tovenaar niets voor niets te willen doen. Hij stuurt ze op pad om van de laatste boze heks haar glazen – alziende – oog te bemachtigen.

Iedereen weet hoe dit beroemde verhaal afloopt. De moraal van het verhaal luidt; Wees tevreden met wie je bent en wat je hebt. Je hebt meer in je dan je zelf denkt! Dit motto past natuurlijk fantastisch goed in de Muppettraditie en toch is de uitvoering – mede dankzij de liefelijke Ashanti – haast te zoetsappig. Zelfs Piggy is niet haar gewelddadige zelf, al doet Quentin Tarantino in een gastrol een aantal leuke suggesties. Eigenlijk is Pepe de enige die de show steelt. Je merkt goed dat Muppetmakers Jim Henson en Frank Oz er niet meer zijn om hun stempel op de Muppetavonturen te drukken.

Al met al is ‘The Muppets’ Wizard of Oz’ zeker niet de beste Muppetfilm. Naast klassiekers als ‘The Muppet Christmas Carol’ (1992) en ‘The Muppets take Manhattan’ (1984) verbleekt deze film. Voor echte Muppetfans geldt natuurlijk wel dat je hem gezien moet hebben. Vooral dankzij Pepe is er gelukkig toch nog aardig wat te lachen. Mis ook de bloopers niet… Die maken een hoop goed.

Vera de Looff