The Mysterious Lady (1928)

Regie: Fred Niblo | 89 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Greta Garbo, Conrad Nagel, Gustav von Seyffertitz, Albert Pollet, Edward Connelly, Richard Alexander, Symona Boniface, Nicholai Konovaloff, William H. O’Brien, Russ Powell

‘The Mysterious Lady’ is een mooie ‘stomme’ film met een in topvorm verkerende Garbo als de mysterieuze dame van de titel. Zoals gewoonlijk ‘heerst’ ze in elke scène waar ze in speelt, maar zeker in deze film is Garbo haast letterlijk het stralende middelpunt.
Het thema van internationale spionage is slechts een flinterdun excuus om de filmster (een term die voor Garbo uitgevonden lijkt te zijn) zo voordelig mogelijk in beeld te brengen. De rol van Tania Federova is in elk geval op Garbo’s lijf geschreven.

De mannelijke bijrolspelers (want dat zijn het) dansen als motten om een vlam om haar heen. Conrad Nagel als kapitein Karl von Raden voorop. Wie zou er niet voor zo’n spionne door de knieën gaan? Verder acteert iedereen adequaat, vooral Gustav von Seyffertitz als Tania’s grimmige baas Generaal Alexandroff tot Edward Connelly als Karl’s oom Erich, die het beste uit hun lichaamstaal halen om hun emoties uit te drukken.
Het verhaal gaat voort langs (inmiddels) tamelijk voorspelbare lijnen, maar moet destijds wel origineel geweest zijn.
Wat wel enigszins verrast, zeker gezien het grootste deel van Garbo’s oeuvre, is de ontknoping. Spannend is het wel, helemaal geloofwaardig niet echt.

Helaas is de beeldkwaliteit, ook op dvd, verre van perfect, wat enerzijds afbreuk doet aan het kijkplezier, maar tegelijk ook een eigen charme heeft dat zo’n oude film toch nog met plezier bekeken kan worden.

Hans Geurts