The Myth – San wa (2005)

Regie: Stanley Tong | 117 minuten | actie, drama, komedie, avontuur, fantasie | Acteurs: Jackie Chan, Hee-seon Kim, Tony Leung Ka Fai, Mallika Sherawat, Ken Lo, Rongguang Yu

Jackie Chan heeft geprobeerd om zijn gebruikelijke atletische lolbroekerij van een serieuzer kader te voorzien. Als archeoloog in het heden springt en vecht hij even soepel als altijd en de stunts variëren van grappig tot indrukwekkend. Door het moderne verhaal heen is echter een soort historisch epos geweven over de generaal Meng-yi die een diepe liefde voelt voor de concubine van de keizer Qin en die hij als generaal belooft tegen alles en iedereen te beschermen. Deze liefde is overigens wederzijds en van een tijdloos karakter, dit laatste moet bijdragen aan de mystiek waarmee de dromen zijn omgeven.

Maar de vermenging van de verhaallijnen van heden en verleden wil maar niet overtuigen. De historische scènes zijn niet vervelend, maar nogal knullig uitgevoerd en de rekwisieten zien er ronduit goedkoop uit. Vooral de massale gevechtsscènes zijn daardoor wonderlijk te noemen, alsof je naar een levende strip zit te kijken of een uit de hand gelopen toneelstuk. Dat is nog tot daar aan toe, maar Jackie Chan die een getroebleerd militair speelt die zichzelf op liefdesgebied volledig wegcijfert en alleen maar handelt in het belang van zijn keizer, is eenvoudigweg raar. Er is namelijk meer voor nodig dan een strak gezicht trekken om zo iemand op geloofwaardige wijze uit te beelden, maar dat strakke gezicht is alles wat hij in huis heeft.

Het amusementsgehalte is op zich prima in orde. Vooral de scène in de fabriek voor rattenlijm is erg inventief. Jackie Chan kan zich hierin volledig uitleven en al zijn talent voor dit soort grappige acrobatiek etaleren. Er is een lopende band die is ingesmeerd met krachtige lijm en er zijn achtervolgers die net als hij op die band springen. Daarbij opgeteld zijn onnavolgbare lenigheid en het improvisatietalent waarmee hij zich uit elke benarde situatie weet te redden en je hebt een scène waar je erg hard om moet lachen en waarbij je je hoofd kunt schudden over hoe hij dat nu weer voor elkaar heeft gekregen.

Een onderhoudende en grappige film die de vergelijking met de epische films waarnaar hij nadrukkelijk lonkt echter niet kan doorstaan. Maar ach, er is voldoende te lachen en de gevechten en stunts zijn meer dan in orde en af en toe zijn de beelden zelfs mooi. Al met al een prima Jackie Chan.

Diana Tjin-A Cheong