The Negotiator (1998)

Regie: F. Gary Gray | 139 minuten | actie, misdaad, thriller | Acteurs: Samuel L. Jackson, Kevin Spacey, David Morse, Ron Rifkin, John Spencer, J.T. Walsh, Paul Guilfoyle, Siobhan Fallon, Paul Giamatti, Regin Taylor, Bruce Beatty, Michael Cudlitz, Carlos Gómez, Tim Kelleher, Dean Norris, Nestor Serrano, Doug Spinuzza, Leonard L. Thomas, Stephen Lee, Rhonda Dotson

Hij is de hardst werkende man in de business, Samuel L. Jackson. Hij speelt in meer dan honderd films variërend van ‘Loaded Weapon 1’ (1993) tot ‘A Time to Kill’ (1996). ‘The Great White Hype’ (1996) tot ‘Star Wars’ en ga zo maar door. Kevin Spacey heeft ook een indrukwekkend CV met films als ‘The Usual Suspects’ (1995), L.A. Confidential (1997) enAmerican Beauty (1999) om er maar een paar te noemen. Regisseur F. Gary Gray van ‘Set It Off’ (1996) en ‘The Italian Job’ (2003) bracht de topacteurs samen voor het spannende ‘The Negotiator’. Het verhaal is deels gebaseerd op het St. Louis pensioenfonds schandaal halverwege en eind jaren 80.

Oorspronkelijk zou Spacey gijzelnemer Danny Roman spelen en Sylvester Stallone onderhandelaar Chris Sabian. Toen Stallone echter bedankte voor de rol, koos Spacey voor het karakter van Sabian. Het was hoogstwaarschijnlijk een andere (minder goede) film geworden wanneer Stallone wel had meegewerkt.

Samuel L. Jackson draagt de film als de charismatische onderhandelingsexpert Danny Roman die onterecht wordt beschuldigd van de moord op zijn partner Nate (Paul Guilfoyle). Met zijn vlotte babbel en kennis weet de onderhandelaar de gijzelnemer vaak om te praten, maar wanneer hij wordt beschuldigd worden de rollen omgedraaid. Roman staat lijnrecht tegenover zijn collega’s en weet niet wie hij wel of niet kan vertrouwen.

Wat een leedvermaak voor de kijker wanneer Roman zijn onderhandelaar Farley een lesje in onderhandelen geeft! Spacey verschijnt al gauw ten tonele als de enige onderhandelaar met wie Roman wil praten. Ook Spacey staat zijn mannetje als Chris Sabian. De dialogen tussen Roman, Sabian en de politie zijn zeer goed geschreven en uitgevoerd. Paul Giamatti uit ‘Big Momma’s House’ (2000) speelt Rudy Timmons, wellicht de leukste gegijzelde ooit. De meeste humor komt van hem vandaan. Een goede scène is die wanneer hij Roman helpt Niebaum (J.T. Walsh) te ondervragen. Evenals wanneer Roman de bluf van Sabian doorkrijgt. Wijlen acteur J.T. Walsh (1943-1998) is wel vaker de ‘bad guy’ in films, hij heeft er het gezicht voor. ‘The Negotiator’ is overigens aan hem opgedragen. Ook mateloos irritant is David Morse (‘The Green Mile’ (1999)) als Beck, de schietgrage collega van Roman. Ron Rifkin (ook van ‘LA Confidential’ (1997)) en John Spencer van ‘Cop Land’ (1997) spelen de commandant en commissaris, maar beide dienen voornamelijk als ondersteuning. Het draait vooral om Spacey en Jackson.

‘The Negotiator’ weet precies de juiste mix van actie, humor en spanning te vinden. Een zeer onderhoudende, intelligente thriller met gedegen acteerprestaties. De film staat garant voor avond topentertainment.

Sarita Koendjbiharie

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 5 november 1998