The Nest (Il nido) (2019)

Recensie The Nest (Il nido) CinemagazineRegie: Roberto De Feo | 109 minuten | horror | Acteurs: Francesca Cavallin, Ginevra Francesconi, Justin Korovkin, Maurizio Lombardi, Elisabetta De Vito, Valentina Bartolo, Cristina Golotta, Roberto Accornero, Carlina Torta, Fabrizio Odetto, Troy James, Elia Francesco Barbero, Gabriele Falsetta, Gianmaria Martini, Massimo Rigo, Edoardo Rossi, Carlo Valli

Waarom het wiel opnieuw uitvinden? If it ain’t broke, don’t fix it! Voorgaande gezegdes spreken Roberto De Feo enorm aan. In zijn speelfilmdebuut vinkt de regisseur braaf alle vakjes in het horrorgenre aan. Desolate landhuizen, piepende deuren en vreemde families? Check, check en dubbel check! Is daar iets mis mee? Nee, zeker niet. Vooral niet als je deze clichés zo slim inzet als De Feo doet in zijn eerste speelfilm ‘The Nest’.

In ‘The Nest’ draait het om familiegeheimen. In een afgelegen villa leeft een gezin dat er nogal vreemde gewoontes op nahoudt. Denk aan lijfstraffen en sekte-achtige tradities. Deze mensen wil je niet als buren hebben, dat mag duidelijk zijn! Er is dan ook een reden voor dat deze familie zich terugtrekt in een afgelegen landhuis.

Zo min mogelijk weten over deze film maakt een kijkbeurt des te interessanter. De Feo’s grootste troef is het neerzetten van een naargeestige ambiance. Je voelt dat er iets niet klopt en dat er mensen met duistere geheimen rondlopen. Als deze geheimen eenmaal aan het licht komen, zul je niet van je stoel vallen maar de manier waarop naar deze finales wordt toegewerkt is erg sterk.

‘The Nest’ werkt met clichés, maar doet dat op een traditioneel goede manier. Net als James ‘Saw’ Wan buit De Feo krakende deuren, onheilspellende schaduwen en een beklemmende soundtrack uit om zijn doel te bereiken: je bang maken. ‘The Nest’ kruipt bij vlagen onder de huid.

Een plottwist op de helft van de film haalt wat van de spanning weg, maar dat mag de pret niet drukken. Dit is een knap gemaakte Italiaanse griezelfilm die het van de spanningsopbouw, mooie decors en overtuigende cast moet hebben. Daar is niets mis mee! De Feo geeft een mooi visitekaartje af en deze eerste worp maakt nieuwsgierig naar de toekomst!

Frank v.d. Ven

Waardering: 3.5

VOD-release: 25 augustus 2021
DVD-release: 25 augustus 2021