The Net (1995)

Regie: Irwin Winkler | 114 minuten | actie, drama, misdaad, thriller | Acteurs: Sandra Bullock, Jeremy Northam, Dennis Miller, Diane Baker, Wendy Gazelle, Ken Howard, Ray McKinnon, Daniel Schorr, L. Scott Caldwell, Robert Gossett, Kristina Krofft, Juan García, Tony Perez, Margo Winkler, Gene Kirkwood, Christopher Darga, Charles Winkler, Julia Pearlstein, Rick Snyder, Gerald Berns

‘The Net’ was de eerste internettechnologiethriller in de filmgeschiedenis. Het was de eerste film waarin er werd gewaarschuwd voor de gevaren van vooruitgang in de vorm van internet en computers en onze afhankelijkheid ervan. Na haar definitieve doorbraak in ‘Speed’ (1994) nam Sandra Bullock de rol van systeem analist/kluizenares Angela Bennet op zich in ‘The Net’. Angela is erg op zichzelf en achter haar computer thuis test ze verschillende programma’s voor haar werk. Haar collega’s of werkgever heeft ze nooit persoonlijk ontmoet, haar buren kennen haar niet goed. Zelfs voor het eten gaat ze de deur niet uit, ze bestelt haar pizza’s gewoon online. Na zeven jaar zonder vakantie besluit Angela dat het tijd is om de zon op te gaan zoeken in Cozumel (niet zonder laptop overigens). Vlak voordat ze op vakantie gaat stuurt collega Dale Hessman haar een diskette met een fout op de homepage van Mozart’s Ghost die zij moet debuggen. Het klikken op een icoontje op deze pagina leidt naar allerlei databanken die zwaar beveiligd horen te zijn. Na het zien van de bug spreekt Angela tegen haar zin met Dale af vlak voor haar vertrek naar Mexico. Maar Dale komt niet opdagen en Angela hoort later dat hij verongelukt is met zijn privé vliegtuig. Blijkbaar gaf de computer van zijn vliegtuig verkeerde informatie over de hoogte door.

Op vakantie ontmoet Angela een charmante Engelsman Jack Devlin (Jeremy Northam) met wie ze opvallend veel gemeen lijkt te hebben. Acteur Jeremy Northam uit ‘Emma’ (1996) en ‘Gosford Park’ (2001) speelt hier een aantrekkelijke schurk want Jack blijkt niets goeds in de zin te hebben en probeert Angela te vermoorden op zijn boot. Het gaat allemaal om die diskette van Angela. Angela ontsnapt aan de dood maar bij terugkomst thuis gaat de nachtmerrie verder. Al haar persoonsgegevens blijken te zijn gewist en in plaats daarvan staat zij in alle databanken bekend als ene Ruth Marx, een crimineel met een uitgebreid strafblad. Daarnaast is er bijna niemand die haar als Angela Bennet kan identificeren. Haar moeder lijdt aan Alzheimer en Angela’s contact met mensen was toch al zeer beperkt. Angela moet het in haar eentje opnemen tegen een corrupte organisatie die de maatschappij van beveiligingssoftware wil voorzien waarmee ze alle gegevens van mensen kan kraken.

Het is niet moeilijk om met Angela Bennet mee te leven. De mooie en sympathieke Sandra Bullock vertolkt deze rol met verve. Ze komt geloofwaardig over als computer expert en wanneer Angela genoodzaakt is terug te vechten komt dit allemaal ook heel natuurlijk over. Het idee dat je identiteit zomaar zou kunnen worden gewist wordt hierdoor zeer dicht bij de kijker gebracht. Wat wel een minpunt kan zijn is de geloofwaardigheid van het verhaal. Ten eerste gaat de film niet echt over het (inter)Net maar eerder over de databanken waar al onze persoonsgegevens in zijn opgeslagen (medische gegevens, politie gegevens, bankdossiers, etc.). De hoofdpagina van Mozart’s Ghost kan door iedereen op het internet bezocht worden, daar is geen diskette voor nodig. De makers kunnen de pagina er dus zo afhalen of het adres veranderen. De felbegeerde diskette wordt verder nergens meer gebruikt in de film. Men vraagt zich af wat er nu eigenlijk op stond dat zo belangrijk was. Ook de eindslag van Angela roept een aantal computertechnische vragen op.

Maar de meeste mensen zullen zich hier niet al te erg aan storen, de film is vooral bedoeld om te entertainen en ‘The Net’ bevat zoveel spanning en actie in combinatie met een innemende hoofdrolspeelster dat de entertainment value erg hoog is. Een tweede keer bekijken zonder verveling kan zeker!

Sarita Koendjbiharie

Waardering: 4

Bioscooprelease: 2 november 1995