The Night Before (2015)

Regie: Jonathan Levine | 101 minuten | komedie | Acteurs: Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen, Anthony Mackie, Jillian Bell, Lizzy Caplan, Heléne Yorke, Michael Shannon, Mindy Kaling, Ilana Glazer, Aaron Hill, Tracy Morgan, Darrie Lawrence, Nathan Fielder, James Franco, Miley Cyrus, Kamal Angelo Bolden, Baron Davis, Lorraine Toussaint, Chuck Muckle, Curt Bouril, Brooke Liddell, Kiley Liddell, Jason Mantzoukas, Jason Jones

Drie jeugdvrienden brengen al sinds jaren de avond voor kerst samen door. Wat ooit begon als een daad van medelijden – één van de vrienden verloor vlak voor kerst beide ouders bij een auto-ongeluk en om hem op te peppen namen de andere twee hem mee uit – is na tientallen kerstavonden uitgegroeid tot een bijna heilige traditie, waarvoor alles en iedereen moet wijken. Maar nu zijn de jongens volwassen mannen, en hebben ze gezamenlijk besloten dat het dit jaar maar eens afgelopen moet zijn. Immers: volgend jaar zal één van hen inmiddels vader zijn geworden en de ander is door zijn sportcarrière intussen te beroemd om eigenlijk zo maar door de straten van New York te wandelen.

De grootste wens van de heren is toegang tot het Nutcracker Ball, een hoogst geheim feest, waarvoor tickets zeer moeilijk te krijgen zijn, maar waarvan iedereen weet dat het de place-to-be is op kerstavond. Maar tot op heden is het Ethan (Joseph Gordon-Levitt), Isaac (Seth Rogen) en Chris (Anthony Mackie) nog niet gelukt om de locatie van het epische feest te vinden, noch om aan kaartjes te komen. Dus wanneer Ethan plotseling drie tickets in handen krijgt, zijn ze er zeker van dat ze hun laatste kerstavond samen met een knaller kunnen afsluiten. Tel daarbij op dat Chris dankzij zijn sponsor de beschikking heeft over een gigantische limo en Isaac van zijn droomvrouw een doosje met drugs krijgt (“Hoe kom je daar nu aan?”, “Oh, gewoon via Craigslist!”), en de avond kan nu al niet meer stuk.

Het beste aan ‘The Night Before’ is dat het plezier waarmee de film gemaakt is, zo evident is. Seth Rogen is heerlijk idioot en heeft een perfecte chemie met Anthony Mackie en Joseph Gordon-Levitt. Het grootste gedeelte van de film brengt Rogen in verschillende stadia van stoned door en dat levert de grappigste momenten op, waarbij zijn komische timing goed van pas komt. De makers besloten om de humoristische momenten zo min mogelijk van te voren vast te leggen, en hoewel de geïmproviseerde dialogen de spontaniteit beslist ten goede komt, missen een aantal grappen toch hun doel.

‘The Night Before’ is een komedie, waarin drugs en vriendschap die onder spanning komt te staan stuivertje wisselen om de aandacht. De plot is mager en er is nauwelijks een spanningsboog, maar het onderliggende thema (ouder worden en realiseren dat jij en je vrienden uit elkaar groeien als je daar niets aan doet) is herkenbaar en geloofwaardig uitgewerkt. Enkele maffe elementen vormen een rode draad in de film. De drugsdealer Mr. Green (geweldige rol van Michael Shannon) die de jongens nog kennen van hun highschoolperiode introduceert een soort Christmas Carol-achtige verhaallijn in de film, maar het is eerder een bijzaak dan dat er echt iets mee gedaan wordt. Ook zitten er referenties in naar andere kerstklassiekers, zoals ‘The Grinch’, ‘Die Hard’, ‘It’s a Wonderful Life’ en ‘Home Alone’ en andere pop culture referenties (zoals Nintendo, Run DMC, Dwayne ‘The Rock’ Johnson, Leonardo DiCaprio in ‘The Great Gatsby’) én enkele leuke cameo’s. Leuke film voor een vermakelijke avond. En daarvoor hoef je niet eens onder invloed of in kerststemming te zijn.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 3 december 2015
DVD-release: 13 april 2016