The Night of the White Pants (2006)

Regie: Amy Talkington | 87 minuten | drama, komedie | Acteurs: Tom Wilkinson, Nick Stahl, Selma Blair, Frances Fisher, Fran Kranz, Geri Jewell, Gwyn Little, Jessica McClendon, Janine Turner, Laura Jordan, Rick Herod, Jon McPhalen, Harout Yerganian, Mike Melendi, Jamie Amaral, Brett Brock, Grant James, Toby Halbrooks, Brent Smiga, Constance Jones, Joe Berryman, Adam Powell, Lawrence Varnado, Taylor Young, Ryan Sumner

Het zit Max Hagan (Tom Wilkinson), het hoofd van een zeer disfunctionele familie in Dallas, niet mee. Herstellend van een hartaanval en de verkoop van zijn zakenimperium zit hij ook nog eens midden in een scheiding met zijn tweede, bitchy, vrouw Barbara (Janine Turner). Tijdens een officieel diner waarbij zijn ambitieuze dochter Beth (Selma Blair) eindelijk haar vriend Raff (Nick Stahl) voorstelt -voordat ze Dallas zal verlaten voor een nieuwe baan in New York- lopen de zaken danig uit de hand.

Barbara verschijnt met de politie aan haar zijde en Max wordt uit zijn huis gezet: het familiehuis waar hij tot voor kort woonde met zijn gehandicapte zus Lolly (Geri Jewell) en zijn drugsverslaafde zoon Millian (Fran Kranz). Max blijft achter op het gras in de voortuin met slechts een dure fles wijn als aandenken. Hij krijgt een lift van Raff, die een optreden heeft met zijn punkband in een kroeg in de stad. Vanaf dat moment maakt Max dingen mee die hij niet voor mogelijk hield. Van cocaïne snuiven tot seks met een wilde groupie van de band, die haar vrijgezellenavond viert. Van inbreken in zijn eigen huis tot het in het midden van de nacht regelen van een rechter om snel het huwelijk te kunnen sluiten, Max krijgt het steeds beter naar zijn zin. De veranderde omstandigheden maken dat hij de betrekkelijkheid van dingen in gaat zien. In een suite van een luxe hotel, waar hij trouwde met zijn eerste vrouw Vivian (Frances Fisher), eindigt het avontuur op bijzondere wijze.

Na een nacht in de cel met Horace ‘Raff’ Rafferty maakt hij – tijdens de scheidingsafspraken daarna- schoon schip. Het familiehuis mag Max houden en dat is voor hem de natuurlijke basis om zijn leven weer op orde te krijgen. Het duurde even, maar Max ziet eindelijk in waar het al die tijd aan schortte: het herstellen van een normale relatie met zijn familieleden.

‘The Night of The White Pants’ is geen ‘laugh out loud’ komedie. Toch heeft het script genoeg amusants te bieden. Dat de gelauwerde Britse acteur Tom Wilkinson zich prima vermaakt is goed te zien. Hij speelt overtuigend de rol van likeable guy en ook zijn eerste ex, Frances Fisher, blinkt uit. De bijrollen van vooral Millian en Lolly zijn iets te eendimensionaal, terwijl Selma Blair te weinig in handen krijgt om echt te excelleren. Nick Stahl voldoet in zijn rol als mentor van oude man Max. Volgens de ondertitel is het een ‘punkfabel’ die ons vertelt dat je ‘een man pas op waarde kan schatten als je een nacht in zijn broek hebt doorgebracht’. De titel zelf? Ach, Max gaat op pad in een witte broek, maar daar zit verder geen echt idee achter. Conclusie: Niet al te hoogdravend, maar vermakelijk genoeg.

Ruud Stift