The Night Watchmen (2016)

Recensie The Night Watchmen CinemagazineRegie: Mitchell Altieri | 76 minuten | komedie, horror | Acteurs: Ken Arnold, Dan DeLuca, Kevin Jiggetts, Kara Luiz, Max Gray Wilbur, James Remar, Matt Servitto, Diona Reasonover, Rain Pryor, Tiffany Shepis, Dan Franko, Matthew Bowerman, Gary Peebles, Travis Hudson, Donald Imm, Sarah French

Maar weinig filmgenres splijten de geesten meer dan foute horrorkomedies: je bent er een verknocht liefhebber van of verafschuwt ze. ‘The Night Watchmen’ is zo’n genre-exponent van het zuiverste soort. Dat wordt alleen al duidelijk als je de tamelijk absurdistisch aandoende plot onder de loep neemt. De bron van alle ellende is de klaarblijkelijk dode clown Blimpo. Bij nader inzien is de geschminkte lolbroek echter in Roemenië (het herkomstland van graaf Dracula) besmet met een virus dat hem heeft veranderd in een bloeddorstige vampier met zombietrekjes. Het duurt niet lang voordat de killerclown ook hordes mensen aantast met de aandoening. Wat voor de nogal lui aangelegde nachtwakers Ken, Jiggets, Luca en nieuwkomer Rajeeve een rustig nachtje in een suf kantoorpand hand moeten worden, wordt al snel een helse strijd tegen een gestaag uitdijende horde bloeddorstige zombievampieren…

Wie op zoek is naar hoogstaande, intellectueel verantwoorde filmkunst is bij ‘The Night Watchmen’ zonder twijfel aan het verkeerde adres. Wat je wel kunt verwachten als je besluit om dit pulpwerkje aan een kijkbeurt te onderwerpen? Liters nepbloed, de nodige flauwe humor, schmierend acteerwerk en bloeddorstige menseneters, wezens die qua gedrag en verschijningsvorm een beetje het midden houden tussen de klassieke horrorarchetypen vampier en zombie.

Dankzij de relatief korte speelduur (80 minuten) en de in rap tempo op de kijker afgevuurde actiescènes is ‘The Night Watchmen’ een film met veel vaart. Aanvankelijk overweldigd door de golf van verderf die op hen afkomt, ontwikkelen de indolente en wat klunzige nachtwakers zich al snel tot volleerde monsterdoders die een divers scala aan kantoor- en magazijnartikelen weten in te zetten om de zompires die hun werkplek aanvallen een kopje kleiner te maken. De grappen zijn van wisselende kwaliteit; soms leuk en geslaagd, maar bij tijd en wijle ook voorzien van de nodige flauwheid of een hoog poep- en plasgehalte. De dvd-hoes is bovendien een beetje misleidend. De monsterclown Blimpo neemt op die cover namelijk een zeer prominente plaats in, terwijl de gegrimeerde griezel in de film slechts sporadisch opduikt.

‘The Night Watchmen’ is een film die vooral leuk is voor een select doelpubliek. Een groot deel van de filmkijkers zal er weinig mee kunnen, maar de liefhebbers die een prettig foute horrorkomedie wel kunnen waarderen, tegen wat bloed en een ladinkje gemutileerde lichamen kunnen en niet zo gek veel waarde hechten aan hoogstaand acteerwerk of oogstrelende special effects, zullen het nodige plezier beleven aan deze even vermakelijke als pretentieloze rolprent van Mitchell Altieri.

Frank Heinen

Waardering: 2.5

DVD-release: 23 februari 2017