The Nile Hilton Incident (2017)

Recensie The Nile Hilton Incident CinemagazineRegie: Tarik Saleh | 111 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Fares Fares, Mari Malek, Yasser Ali Maher, Slimane Dazi, Ahmed Selim, Mohamed Yousry, Hania Amar, Tareq Abdalla, Nael Ali, Taher Badr, Ger Duany, Emad Ghoniem, Ahmed Abdelhamid Hefny, Ahmed Khairy, Ibrahim Salah, Hichem Yacoubi

Geschiedenis en kunst gaan vaak hand in hand. Geen ‘Guernica’ zonder het bombardement, geen ‘Odyssee’ zonder Trojaanse oorlog, geen ‘Soldaat van Oranje’ zonder soldaat van oranje. En geen ‘The Nile Hilton Incident’ zonder de gebeurtenissen rond het Tahrirplein eind januari 2011. Op dat plein in hartje Caïro kwamen de Egyptenaren in opstand tegen het bewind van president Mubarak, een opstand met als resultaat het aftreden van de gehate president.

In thriller ‘The Nile Hilton Incident’ wordt tijdens die onrustige weken het lijk van een zangeres gevonden in het Hilton aan het Tahrirplein. Rechercheur Noredin wordt op de moord gezet, maar voor hij goed en wel is begonnen wordt de zaak alweer gesloten wegens politieke gevoeligheid. De hoofdverdachte is een steenrijke zakenman/politicus. Dus onschendbaar.

Maar Noredin laat niet los. Al snel bevindt deze vereenzaamde politieman zich in een wespennest. De volgende anderhalf uur krijgen hij (en de kijker) te maken met prostituerende zangeressen, afpersers, een Soedanese schoonmaakster die getuige is van de misdaad, corrupte mede-agenten en een hele rits aan onschuldige en iets minder onschuldige doden. En op de achtergrond wordt het steeds onrustiger op het Tahrirplein.

De moord en alles wat erbij hoort staat niet los van het grotere verhaal. De makers zorgen ervoor dat we steeds beter begrijpen waarom Egypte op het punt stond te ontploffen. De corruptie, de verschillen tussen arm en rijk, het cliëntelisme, de staatsterreur, al die problemen komen in het klein terug in het moordverhaal. Dat moordverhaal zelf loopt niet over van originaliteit maar blijft wel boeien.

Qua stijl doet deze Europese co-productie nog het meest denken aan het door stof en sigarettenrook verstikkende realisme van de moderne Roemeense arthouse. Dat geldt ook voor de uitbeelding van de corrupte politiemacht, gekleed in leren jassen en niet bovenmatig geïnteresseerd in het oplossen van belangrijke misdrijven. Bovendien vinden we ook hier de verziekende hiërarchische structuren.

De kracht van ‘The Nile Hilton Incident’ zit niet in het verhaal, het decor of de broeierige atmosfeer, maar in de samensmelting van die drie. De film is naargeestig, spannend en doet een beroep op de intelligentie van de kijker. Weinig wordt uitgelegd, daar moet je zelf je best voor doen. De beloning is een intense kijkervaring en een diepe dankbaarheid voor de maatschappij waarin we hier leven.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 24 augustus 2017
On demand release (via Picl): 24 augustus 2017
DVD-release: 5 december 2017