The North Sea – Nordsjøen (2021)

Recensie The North Sea CinemagazineRegie: John Andreas Andersen | 104 minuten | actie, drama, thriller | Acteurs: Kristine Kujath Thorp, Henrik Bjelland, Rolf Kristian Larsen, Anders Baasmo Christiansen, Bjørn Floberg, Anneke von der Lippe, Christoffer Staib, Ane Skumsvoll, Cengiz Al, Nils Elias Olsen

Aan de kust van Noorwegen zakt opeens een booreiland in de Noordzee. Hoe het komt dat het platform plotseling verdwijnt in de zee is onduidelijk, maar tijdens een reddingsactie komt onderzeebootoperateur Sofia (Kristine Kjuath Thorp) erachter dat dit het begin is van een enorme milieuramp die gevolgen zal hebben voor de hele wereld. Honderden boorplatformen staan op het punt om door de instabiele zeebodem hetzelfde lot te ondergaan. Het is een race tegen de klok en er moet snel gehandeld worden om een catastrofe te voorkomen.

Voor Noorwegen is de verzameling van booreilanden in de Noordzee een erg belangrijke bron van inkomsten. Er worden miljoenen euro’s verdiend met het winnen van olie en gas. Dit zorgt er echter wel voor dat er de nodige risico’s ontstaan, namelijk het uitputten van de zeebodem. Het koppel Sofia en Stian (Henrik Bjelland) werken beiden voor een bedrijf dat zich bezighoudt met de grootschalige winning van olie. Na het instorten van het eerste booreiland, blijkt dat Stian achter is gebleven op het platform. Sofia twijfelt geen moment en besluit om hem, samen met haar collega Arthur (Rolf Kristian Larsen), te gaan redden. ‘The North Sea’ heeft een lekker tempo en komt snel op gang door de ontwikkelingen. Ondanks de spannende soundtrack en de gevolgen die het instorten van de booreilanden kunnen hebben, zorgt de film er alleen niet voor dat je echt gegrepen wordt. Er zijn te veel cliché scènes waarbij snel duidelijk wordt dat er een heldhaftige actie aanstaande is die ervoor zorgt dat iets op het nippertje lukt. Een scène met een ‘close call’ is niet per definitie slecht, maar na een paar keer gaat de geloofwaardig ervan weg. Helaas zit ‘The North Sea’ vol met dit soort momenten die de ernst van de situatie en de emoties van de karakters niet interessant genoeg maken.

Er zit een duidelijke boodschap in ‘The North Sea’ waar wat meer nadruk op had kunnen liggen om de film memorabel te maken. Zo begint en eindigt de film met een ‘subtiele’ hint naar het feit dat de Noorse economie te veel leunt op het olieveld en dat een ongeluk desastreuze gevolgen kan hebben voor het leven in en rondom de Noordzee. De focus ligt echter op de reddingsactie van Stian, terwijl er veel meer interesse details zitten in de globale gevolgen van de olieramp. Jammer, want het verhaal van een koppel dat samen vecht tegen een natuurramp hebben we al (te) vaak gezien. Hier en daar zijn er kleine hints naar de effecten van boren naar olie, al worden die snel weggemoffeld door het voorspelbare overlevingsdrama van een koppel.

‘The North Sea’ is een standaard rampenfilm die geen risico’s durft te nemen of iets nieuws te bieden heeft. Er zat meer potentie in het grote plaatje van het verhaal, wat de film uniek gemaakt zou kunnen hebben. Hoewel er een constante spanning aanwezig is die de tijd snel voorbij doet gaan, is de emotionele impact die de film graag wil creëren niet voelbaar.

Job Vijftigschild

Waardering: 3

Bioscooprelease: 24 februari 2022