The Numbers Station (2013)

Regie: Kasper Barfoed | 85 minuten | actie, thriller | Acteurs: John Cusack, Malin Akerman, Liam Cunningham, Richard Brake, Bryan Dick, Finbar Lynch, Lucy Griffiths, Joey Ansah, Victor Gardener, Joe Montana, Brian Nickels, Randy Merchant, Hannah Murray, Gary Lawrence, Max Bennett, Jonathan Jaynes, Gabrielle Reidy

Er zijn maar weinigen die weten wat er zich precies afspeelt in een zogeheten numbers station, oftewel een nummerstation. Een nummerstation is een radiostation dat een soort codetaal uitzendt die extreem geheime informatie bevat. Vaak betreft het hier een vrij louche aangelegenheid en nummerstations, die veelal na de Tweede Wereldoorlog in de Verenigde Staten het licht zagen, worden vaak aan zaken als spionage gelinkt. Een perfect onderwerp om een spionagethriller op te baseren, moet de Deense regisseur Kasper Barfoed gedacht hebben en de gelijknamige film ‘The Numbers Station’ is het resultaat hiervan.

Acteur John Cusack heeft wel eens in films met een inspirerender verhaal dan dat van ‘The Numbers Station’ meegespeeld. Wanneer zijn personage, de bij de geheime dienst werkende Emerson Kent, in het begin tijdens zijn werk ziet hoe een onschuldig meisje vermoord wordt omdat ze te veel gezien heeft, kan hij het niet meer aan. Om zijn hoofd leeg te maken wordt hij tijdelijk naar een nummerstation overgeplaatst, waar hij zijn collega Katherine (Malin Akerman) tegenkomt. Echt veel tijd om tot rust te komen krijgt Emerson, niet want al snel wordt hun werkplaats aangevallen door een aantal terroristen en is het aan hem om zichzelf en Katherine in veiligheid te brengen.

Grootste probleem van ‘The Numbers Station’ is zijn gelijknamige setting. Deze setting, een zeer donkere bunker met zijn vele grauwe gangenstelsels, is weinig verfrissend en oogt bovenal inspiratieloos. Deze locatie, waar feitelijk de gehele film zich in of rondom afspeelt, zorgt dat ‘The Numbers Station’ bij voorbaat al met 1-0 achterstaat en dat is jammer. Toch is het niet alleen deze locatie die de film parten speelt. Immers kan een goed verhaal dit alles prima verhullen. En hoewel het verdere verhaal zich in een prima tempo ontvouwt, weigert de film verrassende wendingen te nemen. Het valt te veel terug op een redelijk simplistische complottheorie, waarbij een aantal duistere organisaties uit zijn op de data die in het station ligt opgeslagen en die uiteraard niet in verkeerde handen mag vallen.

Het is jammer dat de hoofdrolspelers John Cusack en Malin Akerman het met dit te simpele plot moeten doen. Ze krijgen hiermee onvoldoende de kans hun talenten te etaleren en met name het personage van Emerson, een stoïcijnse, kille agent die net wat te veel trauma’s heeft moeten verwerken in zijn jeugd, wil niet echt boeien. Ook de vrolijkere en bovenal sympathiekere Katherine kan dit helaas niet compenseren. Dit alles maakt ‘The Numbers Station’ dan ook een film die voor degenen die hunkeren naar een thriller en negentig minuten vermaak nog wel de moeite waard is. Maar besluit je de film te laten voor wat het is, hoef je er geen nacht minder om te slapen.

Martijn Scheepers

‘The Numbers Station’ verschijnt woensdag 19 juni 2013 op DVD en blu-ray en is vanaf dinsdag 28 mei 2013 te huur.