The Nun (2018)

Recensie The Nun CinemagazineRegie: Corin Hardy | 96 minuten | horror | Acteurs: Demián Bichir, Taissa Farmiga, Jonas Bloquet, Bonnie Aarons, Ingrid Bisu, Patrick Wilson, Vera Farmiga, Lili Taylor, Charlotte Hope, Sandra Teles, Maria Obretin, August Maturo, Jack Falk, Lynnette Gaza, Ani Sava

Ze was zonder twijfel het beste deel uit ‘The Conjuring 2’: de demonische non. Zodra deze demon in beeld kwam, ging de spooky-factor qua intensiteit met een dikke 300 procent omhoog. De briljante grime in combinatie met de strakke soundtrack en slimme spanningsopbouw zette de diabolische non op de kaart als een van de engste griezels van deze eeuw. Uiteraard wekte de populariteit van dit monster de interesse van Hollywood-studio’s. Waarom niet inspelen op de populariteit van dit fenomeen en een film rond haar persoon inblikken?

‘The Nun’ speelt zich af in 1952 en verkent het verleden van Sister Irene. In deze film vindt er een onderzoek plaats bij het Cârța klooster in Roemenië. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een priester, Father Burke, die hulp krijgt van Irene. Samen zijn ze erop uit om de mysterieuze dood van een non uit te zoeken.

De rol van de demonische non in ‘The Conjuring 2’ was zo sterk vanwege dosering. Spanningsopbouw was daarbij het sleutelwoord. De aanwezigheid van de non was voelbaar in elke scène. Ook als ze niet in beeld was. Daarnaast was haar aanwezigheid onverwacht: men wist niet dat ze in deze film zat. In ‘The Nun’ vormt dit icoon het bestaansrecht van deze film. Dat schept andere verwachtingen. Die worden niet waargemaakt.

Het grootste struikelblok van ‘The Nun’ is spanningsopbouw. In plaats van gedoseerde spanning en opbouw, wordt gebruik gemaakt van jump scares. Na verloop van tijd werkt dat nier meer. Daarnaast sleept deze vertelling en worden teveel irrelevante personages opgevoerd. Ondanks het fraaie decor, de sterke grime, het degelijke acteerwerk en prima soundtrack beklijft deze film niet. Het verhaal is zwak en de non zelf is niet interessant genoeg om een volledige film als schurk te dragen. Niet in deze vorm in elk geval. Jammer, want met meer tijd en een beter script had dit een echt spannende film kunnen worden. In deze vorm is dit een snel te vergeten horrorniemendalletje.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2

Bioscooprelease: 6 september 2018
DVD- en blu-ray-release: 23 januari 2019
DVD- en blu-ray-release: 6 november 2019 (‘6 Film Collection The Conjuring Universe’ verzamelbox)
DVD-, blu-ray- en 4K UHD-release: 17 januari 2024 (ook als boxset met The Nun II (2023))