The Offering (2022)

Recensie The Offering CinemagazineRegie: Oliver Park | 94 minuten | horror | Acteurs: Nick Blood, Emily Wiseman, Paul Kaye, Allan Corduner, Daniel Ben Zenou, Sofia Weldon, Anton Trendafilov, Meglena Karalambova, Jonathan Yunger, Velizar Binev, Jodie Jacobs, Yonko Dimitrov, Nathan Cooper, Stefan Ivanov, Yoanna Krasteva, Boyan Anev, Veselin Mezekliev

De laatste tijd verschijnen er steeds meer films rond Joodse folklore. Na ‘The Vigil’ (2019, Keith Thomas) is er nu ‘The Offering’. In deze film van Oliver Park draait het om een demon die het op kinderen gemunt heeft.

‘The Offering’ gaat over Art (Nick Blood). Deze aanstaande vader zit in een lastig parket, want hij dreigt zijn huis kwijt te raken. Art wil zijn vader ervan overtuigen zijn mortuarium te verkopen en het geld aan hem te doneren, zodat hij en zijn vrouw niet uit hun huis worden gezet. Dit niet onbelangrijke detail houdt hij verborgen voor zijn hoogzwangere vrouw Claire (Emily Wiseman). Het stel gaat volgens Art voor het ‘aanhalen van de familiebanden’ op bezoek bij zijn van hem vervreemde vader. Deze Saul (Allen Corduner) is een gelovig man die zijn zoon en niet-gelovige schoondochter bij hem uitnodigt. Wat deze mensen niet weten is dat er een demon is losgebroken in Sauls huis die op het ongeboren kind van Claire aast. Ondertussen wordt het stel in de gaten gehouden door Sauls kompaan (briljante rol van Paul Kaye) die Arts plotse terugkeer niet vertrouwt.

‘The Offering’ gaat geen prijzen winnen voor de slimme plot, de special effects of het acteerwerk. Dit is een degelijke genrefilm met een paar goede jumpscares en een gave setting. Het mortuarium is een creepy plek. Ook is de rol van Kaye als sceptische assistent mooi vormgegeven. Als hij in beeld is, trekt hij de hele film naar zich toe. Helaas heeft hij maar een bijrol en is vooral de kleurloze Blood in beeld. Ook Wiseman komt niet tot leven. De demon zelf komt overduidelijk uit een computer en oogt nep (zoals zoveel CGI-monsters doen).

Wat rest is een aardige Hollywood-horrorfilm die nooit echt weet te verrassen, maar wel vermaakt van begin tot eind.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

Bioscooprelease: 8 december 2023
VOD-release: 2 maart 2023 (Pathé Thuis)