The One That Got Away (1996)

Regie: Paul Greengrass | 110 minuten | actie, drama, avontuur | Acteurs: Paul McGann, Jody Abrahams, Nick Brimble, David Clatworthy, Jack Ellis,Sam Halpenny, André Jacobs, Stephan Kalipha, George Middlekoop, David Morrissey, Alexander Morton, Sandy Morton, Hannes Muller, Frank Opperman, Gamiet Peterson, Steve John Sheperd, Ron Smerczak, Steve Waddington

‘The One That Got Away’ is het waargebeurde verhaal van de Britse korporaal Chris Ryan over zijn belevenissen in Irak tijdens de Eerste Golfoorlog. Ryan maakt deel uit van de eenheid BRAVO TWO ZERO en hij en zijn kompanen worden op een missie gestuurd met als doel het traceren en vernietigen van scud-lanceerinrichtingen die ver achter de vijandelijke linies liggen. Door de gebrekkige voorbereiding en planning loopt de missie uit op een faliekante mislukking en is Ryan de enige die erin slaagt om uit handen van de Irakezen te blijven.

‘The One That Got Away’ is een uiterst realistische oorlogsfilm. Spectaculaire, groots opgezette veldslagen en overdreven heroïek maken plaats voor realistisch aandoende scènes en oorlogssituaties, spanning en een kritische blik. Met name de militaire opperbevelhebbers komen er in deze film bekaaid van af. Het blijkt namelijk dat de eenheid BRAVO TWO ZERO nauwelijks ondersteuning van het Britse opperbevel krijgt en dat Ryan en zijn strijdmakkers uiteindelijk, wanneer duidelijk wordt dat de eenheid er niet in geslaagd is om haar missie tot een goed einde te brengen, voor dood in de onherbergzame woestijn van Irak worden achtergelaten. Voor de generaals is het zelfs wenselijker als de eenheid nooit meer teruggevonden wordt, omdat de “mislukking” van hun operatie een smet op het zuivere blazoen van het Britse legioen zou zijn en de optimistische stemming binnen de eigen gelederen zou kunnen verpesten. Soldaten worden dus min of meer gezien als pionnen op een strategisch schaakbord dat het slagveld voor het opperbevel in feite is.

We kunnen ook blij zijn dat deze film van Britse makelij is, want een Amerikaanse productie over hetzelfde thema was waarschijnlijk al snel uitgedraaid op een heldenepos over de opofferingsgezindheid van een modelsoldaat en de bevrijding van Koeweit als een heldhaftige zege. Ook in deze film duiken soldaten op die eer en roem op het slagveld najagen, maar hun hoogdravende ambities worden wreed verstoord als ze uiteindelijk terechtkomen in smerige Iraakse cellen en zo ironisch genoeg hun laatste greintje menselijke waardigheid verliezen. ‘The One That Got Away’ schetst een realistisch beeld van de Eerste Golfoorlog en de lotgevallen van een eenzame soldaat in het bijzonder. Sommige gebeurtenissen worden wel enigszins gedramatiseerd, maar dit is in de filmwereld haast onvermijdelijk en echt storend wordt het nooit omdat de makers niet overdrijven. Chris Ryan blijft een redelijk gewone soldaat die alles doet om te overleven en nergens verandert in een soort quasi-superheld à la Rambo.

Kijkers die vooral van compromisloze en keiharde actie houden, zullen wellicht niet zo gecharmeerd zijn van deze film, maar voor liefhebbers van psychologische en realistisch aandoende oorlogsfilms met de nodige kritische kanttekeningen is ‘The One That Got Away’ best een aanrader.

Frank Heinen