The One Thing to Do – Une seule chose à faire (2005)

Regie: Michaël R. Roskam | 25 minuten | actie, drama, thriller | Acteurs: Serge-Henri Valcke, Tibo Vandenborre, Matthias Schoenaerts

Je kunt regisseur Michaël R. Roskam geen gebrek aan ambitie verwijten. De Vlaming probeert in 25 minuten tijd een verhaal te vertellen dat de impact van een niet-chronologisch verteld drama als ’21 Grams’ probeert te evenaren. Een schier onmogelijke taak, maar Roskam komt een heel eind dankzij veel lef en stoutmoedigheid.

De film opent met de gehavende tronie van ene Edward (Matthias Schoenaerts). De man is flink toegetakeld. Maar wat daar de reden voor is, ontdek je pas veel later.

Schoenaerts – doorgebroken dankzij ‘Rundskop’, dat ook door Roskam geregisseerd werd – zet een sterke rol neer als aimabele loser. Al snel wordt duidelijk dat hij zijn boterham niet op een fatsoenlijke manier verdient. Roskams fascinatie voor geweld en de sterke, vriendschappelijke band tussen mannen keren ook in deze kortfilm terug. In ‘Carlo’ en ‘Haun’ waren deze thema’s ook terug te vinden. Roskam is erin geslaagd om Serge-Henri Valcke te strikken voor een belangrijke rol. Het is fijn om deze man eens niet in een flauwe rol te zien. Valcke kan meer dan incompetente bazen (‘Baantjer’) of flamboyante nichten (‘In de Vlaamsche pot’) spelen, maar krijgt daar vaak niet de kans voor. Nu wel.

De film ziet er videoclipachtig uit en het gebruik van voice-overs werkt sfeerverhogend. In 25 minuten moet veel uitgelegd worden, dus werkt een vertelstem goed. Ook de filosofisch bedoelde monologen uit de mond van Valcke komen sterk over, omdat ze met veel gevoel worden uitgesproken. Indrukwekkende film en een mooie opmaat naar ‘Rundskop’, het speelfilmdebuut van Roskam waarmee hij doorbrak. Schoenaerts vertolkte daarin ook de hoofdrol. ‘The One Thing to Do’ staat op de dvd van ‘Rundskop’. Interessant voor de fans, want ze kunnen zien hoe Roskam begonnen is.

Frank v.d. Ven