The Only Living Boy in New York (2017)

Recensie The Only Living Boy in New York CinemagazineRegie: Marc Webb | 85 minuten | drama | Acteurs: Callum Turner, Jeff Bridges, Kate Beckinsale, Pierce Brosnan, Cynthia Nixon, Kiersey Clemons, Tate Donovan, Wallace Shawn, Anh Duong, Debi Mazar, Ben Hollandsworth, John Bolger, Bill Camp, Richard Bekins, Ryan Speakman, Oliver Thornton, Alexander Sokovikov, Ed Jewett, Amy Hohn, James Saito, Adam Siegel, Madhur Jaffrey, Peter Francis James

Thomas Webb weet nog niet helemaal wat hij met zijn leven aan moet. Nog maar net afgestudeerd woont hij in een klein appartement in Manhattan. Hij droomt van een leven als schrijver, het liefst een gedeeld leven met zijn semi-platonische vriendin Mimi. Dan gebeurt er ineens van alles. Thomas ontmoet zijn nieuwe buurman, een ouder afgeleefd type dat zich ontpopt als vriend en adviseur. Mimi meldt dat ze naar Kroatië vertrekt en tussendoor betrapt Thomas zijn vader in innige omhelzing met een prachtige vrouw. Die niet zijn moeder is.

Aldus de synopsis van ‘The Only Living Boy in New York’.

Het is altijd een beetje goedkoop om ieder drama dat zich afspeelt in Manhattan meteen te koppelen aan Woody Allen, maar in dit geval ontkom je er niet aan. Net als bij Allen begeven we ons hier in de kringen van de intelligentsia, volgen we gesprekken over kunst en filosofie, krijgen we te maken met gepsychologiseer op de vierkante millimeter, is er ruimte voor humor en draait alles uiteindelijk om liefde en relaties. Bovendien spat de liefde voor New York van het scherm.

Helaas pakt de vergelijking met Allen niet goed uit. De dialogen missen scherpte, de karakters zijn nauwelijks uitgewerkt, het scenario is volgepropt met allerlei nauwelijks relevante ontwikkelingen en de humor is nogal moeizaam. Tegelijk ontbreekt de chemie in de belangrijkste relatie van allemaal en is het hele verhaal uiteindelijk te gekunsteld.

Ook qua acteren houdt het niet over. Jeff Bridges maakt van de artistieke buurman W.F. een typisch Bridges-personage (boers en afgeleefd) en dat werkt niet. Callum Turner (missing link tussen Jesse Eisenberg en Arnon Grunberg) krijgt geen kleur op de wangen, Kate Beckinsale acteert te afstandelijk, Pierce Brosnan te routineus. Alleen Cynthia Nixon brengt wat leven in de brouwerij, als bipolaire moeder van Thomas.

Ondanks al die minpunten is ‘The Only Living Boy in New York’ geen straf om naar te kijken. Het lummelt lekker voort en duurt niet al te lang. Maar zelfs in mindere doen had Woody Allen een betere film gemaakt van dit materiaal.

Henny Wouters

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 24 augustus 2017
DVD-release: 12 februari 2018