The Oranges (2011)

Regie: Julian Farino | 87 minuten | komedie, drama, romantiek | Acteurs: Alia Shawkat, Hugh Laurie, Oliver Platt, Allison Janney, Catherine Keener, Ian Helfer, Marceline Hugot, Laura Flanagan, Curtis McClarin, Jay Reiss, Sarah Saltzberg, Sam Rosen, Leighton Meester, Adam Brody, Aya Cash, Hoon Lee, Heidi Kristoffer, Arthur Anderson, Damian Young, Betsy Aidem, Paul Fears, Tim Guinee

Een midlifecrisis is geen pretje. Maar echt ellendig wordt het pas als die crisis je treft in een keurige Amerikaanse buitenwijk. Vraag het aan Lester Burnham, de onvergetelijke hoofdpersoon uit ‘American Beauty’. Vraag het Richard Pierce, de echtgenoot uit ‘Little Children’ die zichzelf aftrok met het ondergoed van een internetpornoster om zijn hoofd. Of vraag het David Walling, de uitgebluste hoofdpersoon in de Amerikaanse tragikomedie ‘The Oranges’.

In ‘The Oranges’ draait alles om de schijnbaar gelukkige families Walling en Ostroff, wonend tegenover elkaar in een rustige buitenwijk van New Jersey. Schijn bedriegt, want het huwelijk van de Wallings is in ernstig verval. Vader David brengt veel tijd door in het tuinhuisje, waar hij uit pure verveling de Koreaanse basketballcompetitie volgt op televisie, terwijl moeder Paige zich concentreert op haar kerstkoor. Maar dan staat plotseling Nina Ostroff voor de deur, de uitwonende dochter van de overburen. En wat doe je als vijftigjarige, als een knappe, intelligente en dodelijk charmante studente met jou naar Koreaans basketball wil kijken?

De daaropvolgende affaire tussen David en Nina leidt een aantal ontwikkelingen in die, zoals een beetje Hollywoodfilm betaamt, uiteindelijk iedereen wijsheid en een nieuwe blik op het leven bezorgen. Moeder Paige gaat zich interesseren voor ontwikkelingswerk, de vader van Nina ontdekt het genot van frisbeeën en dochter Vanessa, onze gids in dit verhaal, hakt een paar carrièreknopen door.

Verhaal en thematiek, in een film die humor en drama combineert, doen sterk denken aan ‘American Beauty’. Het is spijtig dat het hoge niveau van die voorganger nauwelijks haalbaar blijkt. Verhaal, personages en uitwerking van ‘The Oranges’ missen diepgang en scherpte. De humor is van het allerlichtste soort, zonder in klucht of ranzigheid te vervallen. De personages zijn sympathiek, maar ook niet meer dan dat.

Wat ‘The Oranges’ wél heeft, is een prima cast. Met Hugh Laurie, Catherine Keener en Allison Janney in de gelederen, kan er weinig mis gaan. Met Leighton Meester aan boord begrijp je waarom David geen weerstand kan bieden aan haar charmes. De cast en het redelijke overall niveau maken ‘The Oranges’ een film die amuseert zolang het duurt. Al zijn we minder blij met de spontane midlifecrisis die Leighton Meester ons heeft bezorgd. Ook in een Nederlands provinciestadje is dat geen pretje.

Henny Wouters

‘The Oranges’ verschijnt dinsdag 3 december 2013 op DVD en blu-ray.