The Other Lamb (2019)

Recensie The Other Lamb CinemagazineRegie: Malgorzata Szumowska | 97 minuten | drama, horror | Acteurs: Michiel Huisman, Raffey Cassidy, Denise Gough, Eve Connolly, Kelly Campbell, Isabelle Connolly, Ailbhe Cowley, Irene Kelleher, Jane Herbert, Charlotte Moore, Mallory Adams, David Fawaz, Zara Devlin, Eva Mullen, Juliette Crosbie

Horrorfilms over religieuze sekten zijn in de afgelopen jaren weer erg toegenomen in populariteit. In de jaren zeventig bereikte het subgenre zijn hoogtepunt met ‘The Wicker Man’ (1973), maar met huidige titels als ‘Midsommar’ (2019) is de sektegekte in film weer helemaal terug van weggeweest. Het thema bewijst vaak een handig middel te zijn om personages in bizarre en onbekende situaties te plaatsen. Veel van deze films spelen zich daarbij af in één geïsoleerde omgeving, iets wat voordelig is voor een regisseur met een beperkt budget. De nieuwste horrorfilm die het onderwerp tackelt is ‘The Other Lamb’, het Engelstalige regiedebuut van de Poolse filmmaker Małgorzata Szumowska.

‘The Other Lamb’ draait om Selah (Raffey Cassidy), een jong meisje dat in een afgelegen stuk bos woont. Selah maakt deel uit van een zelfvoorzienende gemeenschap waarvan ze al haar hele leven lid is. Deze groep bestaat voornamelijk uit vrouwen en wordt geleid door een man genaamd Shepherd (Michiel Huisman). Shepards volgelingen houden zich strikt aan zijn regels: ze dragen dezelfde soort kleding, wonen in hutten en zingen op zijn bevel allerlei quasi-religieuze liederen. Ook kiest Shepard elke avond een willekeurige partner uit om het bed mee te delen. Als de politie op een dag verschijnt en hen uit het bosgebied dreigt te zetten, moet de hele groep plotseling vertrekken en een lange reis naar het door Shepherd beloofde ‘Eden’ maken. Onderweg begint Selah echter een geloofscrisis te ervaren, die gepaard gaat met allerlei onheilspellende visioenen. Hoe langer de reis duurt, hoe meer Selah zich begint af te zetten tegen Sheperd.

Er is maar weinig positiefs over ‘The Other Lamb’ te melden. Want los van een paar mooie natuurshots, schiet de film op alle fronten tekort. De dialogen zijn houterig, de personages zijn plat en het verhaal is ronduit saai. Daarnaast wordt de film op geen enkel moment echt eng. Regisseur Szumowska leunt voor haar spanningsboog vooral op scènes vol met symbolische beelden en close-ups van personages die in de verte staren. Dat ‘The Other Lamb’ met dit oort artistieke keuzes mag worden bestempeld als een ‘horrorfilm’ is werkelijk belachelijk. Dit is geen horror, dit is pseudo-diepzinnige nonsens van de reinste soort.

Een ander cruciaal probleem in ‘The Other Lamb’ is het feit dat we heel weinig over de personages en hun verhoudingen leren. Hoe Shepherd zijn beweging begon, waar zijn geloof over gaat of waar hij zijn leden vandaan heeft gehaald, wordt eenvoudigweg nooit uitgelegd. Dit heeft als gevolg dat de groep geen enige emotie weet op te wekken. Ook Selah valt ten prooi aan deze totale afwezigheid van karakterontwikkeling. De film wil je heel graag laten geloven dat Selah een veelzeggend personage is, maar er wordt nooit de moeite genomen om haar een oprechte karakterboog te geven. Dat een talentvolle jonge actrice als Raffey Cassidy zo’n onbeduidende rol heeft geaccepteerd is gewoonweg pijnlijk. Cassidy laat hier geen impressie achter en het is verspilling van haar talent.

Er zijn veel dingen die je ‘The Other Lamb’ kwalijk kunt nemen, maar het totale gebrek aan persoonlijkheid is misschien nog wel zijn ergste zonde. Er is geen ziel, geen originaliteit, alleen maar eigenwaan en een ongevoelige sfeer. De film blinkt uit in dufheid en geeft de indruk een hoop willekeurig bij elkaar geraapte scènes te zijn waarvan de regisseur dacht dat die wel significant zouden zijn. Omdat ‘The Other Lamb’ nooit eng wordt en verder niets te bieden heeft, is deze film geen noemenswaardige toevoeging aan het horrorgenre.

Len Karstens

Waardering: 1.5

VOD-release: 30 april 2020 (Picl)