The Other Side (2015)
Regie: Roberto Minervini | 92 minuten | drama | Acteurs: Mark Kelley, Lisa Allen, James Lee Miller
Vrijheid, vrije wil. We denken allemaal dat we het bezitten. Maar soms zijn de omstandigheden vanaf iemands geboorte al zodanig dat je niet anders kan dan de verkeerd ingeslagen route volgen. Ze ook de mensen in ‘The Other Side’, de vierde film van Roberto Minervini. Drugs gebruiken, bijvoorbeeld, het is een keuze, ja, maar geldt dat ook voor de ongeboren baby van de paaldanseres die zich vlak voor een optreden nog even laat inspuiten door haar dealer? En die dealer zelf, kan hij zich makkelijk ontrukken aan de ketens die meekomen met zijn gekozen levensinvulling? Hij heeft zichzelf weliswaar geketend, maar is hij ooit in het bezit geweest van de sleutel?
‘The Other Side’ gaat grotendeels over deze crystal meth dealer, Mark Kelley, die in Lisa Allen, de zus van Colby’s vader Todd uit ‘Stop the Pounding Heart’ (2013), zijn grote liefde heeft gevonden. Hij kent geen scrupules, geen moraal, maar bij zijn huwelijksaanzoek ontroert hij toch. Zijn zachte kant komt vooral tot uiting in de scènes met en over zijn moeder. Het stereotype beeld dat je van drugsdealers en junks hebt, wordt aanvankelijk versterkt, maar in een volgende scène net zo hard weer ontkrachtigt.
In West Monroe, Louisiana, waar ‘The Other Side’ zich afspeelt, zijn twee bevolkingsgroepen. De drugsscene uit het eerste uur van de film en de extreem rechtse, gewapende militairen uit het laatste half uur. Het is geen gemakkelijke samensmelting, maar wel een keuze van de regisseur die te verdedigen is. Want hoewel de overgang abrupt aanvoelt, en de kijker in verwarring brengt, hebben de twee groeperingen beslist overeenkomsten. De wanhoop die deze mensen voelen, de armoede en de negatieve toekomstperspectieven en bovenal dat familie op de eerste plek staat, dat is wat deze mensen gemeen hebben. De intense woede jegens officiële instellingen, het gevoel dat het systeem hen in de steek heeft gelaten. De groep paramilitairen gelooft oprecht in het feit dat het niet lang duurt voor Obama hun wapens zal afpakken en ze doen alles om zich daarop voor te bereiden.
Minervini toont zich een meester van de observerende camera. Wat hij heeft gemaakt is een spannend spel met feit en fictie, een boeiend beeld van een Amerika dat niet veel mensen, zelfs de Amerikanen zelf niet, zullen (her)kennen. Hij geeft de inwoners van West Monroe een podium om hun racistische en seksistische opvattingen kenbaar te maken, en hoe je er ook van zult griezelen of walgen, wegkijken is geen optie.
Monica Meijer
Waardering: 4
Bioscooprelease: 29 september 2016