The Overnight (2015)

Regie: Patrick Brice | 70 minuten | komedie | Acteurs: Adam Scott, Taylor Schilling, Jason Schwartzman, Judith Godrèche, R.J. Hermes, Kyle Field, Sarah DeVincentis, Max Moritt

Het leest als de plot van een broeierige Hollywoodkomedie. Het jonge stel Alex en Emily verhuizen met hun zoontje RJ van Seattle naar Los Angeles. Tijdens een kinderverjaardag in een park ontmoetten ze een ander jong stel: de charismatische Kurt met echtgenote Charlotte en zoontje Max. Nog dezelfde avond gaan Alex en zijn gezin op bezoek in de gigantische villa van Kurt en Charlotte.  Drank vloeit rijkelijk, er komt een waterpijp op tafel en er wordt gezwommen in adam- en evakostuum. En wat er dan gebeurt…

En wat er dan gebeurt laat zich min of meer raden, al denken de makers van komedie ‘The Overnight’ ons te kunnen foppen. Verrassender dan de plot is het feit dat we niet te maken hebben met een Hollywoodkomedie maar met een product uit de bescheiden mumblecorescene. Mumblecore staat voor niet al te spannende verhalen over niet al te spannende mensen met niet al te spannende problemen in een niet al te spannende setting.

Ondanks die bescheidenheid zijn mumblecorefilms het aanzien vaak waard. Zo ook hier. Hoewel personages en sociale omgang onmiskenbaar Amerikaans zijn, zijn ze voor een groot internationaal publiek herkenbaar. De relatieproblemen van Alex en Emily zijn niet van het schrijnende soort, maar daarin verschillen ze waarschijnlijk niet van de problemen van de gemiddelde filmliefhebber. De humor is best aardig, een enkele keer verrassend, en de open gesprekken over seks en te kleine geslachtsdelen zijn verfrissend.

De grootste attractie van ‘The Overnight’ zit hem in de acteerprestaties. Adam Scott en Jason Schwartzmann zetten op routine de puur Amerikaanse mannetjes Alex en Kurt neer. De Franse Judith Godrèche speelt een charmante en enigmatische echtgenote zoals Franse actrices dat al decennia doen. En dan hebben we nog Taylor Schilling, onze favoriete boef uit “Orange is the New Black”. Voor haar Emily vallen we dus als een blok.

En dan nog even terug naar mumblecore. Die films hebben het voordeel dat je als recensent steeds dezelfde recensie kan schrijven en hetzelfde aantal sterretjes kunt uitdelen. Dus is ‘The Overnight’ een geestige maar oppervlakkige komedie over seks, relaties en vriendschap. Een film die geen moment verveelt maar waar je ook geen moment van opgewonden raakt. Mumblecore volgens het boekje dus.

Henny Wouters

Waardering: 3

DVD-release: 14 oktober 2015