The Palace (2010)

Regie: Ruud Satijn | 10 minuten | korte film | Acteurs: Hilde Prinse, Annabel van Lieshout, Chris Tates, Anne-Marie Jung, Burt Rutteman, Hunter Bussemaker, Niels Gomperts, Esmarel Gasman, Rene Blom, Frank Sheppard, Yoeri van Dreumel    

Kleine meisjes worden groot. Machteld (prachtige rol van Hilde Prinse) gaat met een vriendin – al lijkt dat een groot woord – voor het eerst naar een discotheek. Gekleed in jonge meisjeskleren loopt ze door het schemerdonker van haar huis naar dat van Sarah (Annabel van Lieshout). Wanneer deze laatste de outfit van Machteld ziet, vraagt ze schamper of dát is wat ze aanhoudt. Machteld kleedt zich dan toch maar om in iets vrouwelijkers wat ze van haar vriendin leent.

Veertien zijn en je voordoen als achttien om binnen te komen: dat gaat het tweetal goed af, maar eenmaal binnen voelt Machteld zich eigenlijk helemaal niet op haar gemak. Ze bestelt een piña colada aan de bar, maar als ze zich naar Sarah omdraait, heeft die allang geen oog meer voor haar, alleen maar voor de jongen die aan haar vastgeplakt zit. Machteld danst, ze lijkt het echter geen moment naar haar zin te hebben. De piña colada’s die ze achterover slaat hebben ook niet de gewenste uitwerking. Het scenario van Lara Sala heeft op het eind nog een aangename verrassing in petto. Lief, leuk, komisch en hartverwarmend. Kleine meisjes mogen best nog even klein blijven.

Monica Meijer