The Pawnshop (1916)

Regie: Charles Chaplin | 25 minuten | komedie, korte film | Acteurs: Charles Chaplin, Henry Bergman, Edna Purviance, John Rand, Albert Austin, Wesley Ruggles, Eric Campbell, James T. Kelley, Frank J. Coleman

Charlie Chaplin werkt in een antiekwinkel, maar zoals altijd heeft hij weinig talent. Met zijn baas kan hij niet opschieten en zijn enige collega vliegt hij voortdurend in de haren. Hij begrijpt maar niet waarom, hij doet toch niets fout? Maar dat doet hij natuurlijk wel, alleen heeft Charlie het niet door. Als hij zich met zijn ladder omdraait slaat hij zijn baas tegen het hoofd en als hij netjes de deur dicht doet zitten de vingers van zijn collega ertussen. De scène waarin Charlie zich uitleeft op een oude klok is geweldig. De klant kijkt rustig toe hoe deze ‘vakman’ zijn waardevolle klok verwoest.

‘The Pawnshop’ is hilarisch en behoort zeker tot de top vijf van korte films geschreven door Chaplin. Ontzettend knap hoe komiek Charlie Chaplin zoveel kan doen met zoiets alledaags. Hij speelt gewoon een doodnormale werkdag na en krijgt toch iedereen aan het lachen. Dat is een vaardigheid die nog maar weinig komedianten beheersen. Alleen jammer dat Charlie sommige grappen zo vaak herhaalt, maar dat is een klein detail.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 4.5