The Perfect Candidate (2019)

Recensie The Perfect Candidate CinemagazineRegie: Haifaa Al-Mansour | 101 minuten | drama | Acteurs: Mila Al Zahrani, Dae Al Hilali, Nora Al Awad, Khalid Abdulraheem, Shafi Alharthy, Tareq Al Khaldi, Khadeeja Mua’th

De ambitieuze dokter Maryam is goed in haar werk en probeert hogerop te komen. De kans om een conferentie bij te wonen grijpt ze daarom met beide handen aan, al moet ze daarvoor geld lenen bij haar zus. Eenmaal op het vliegveld blijkt dat haar reisvergunning verlopen is en laat vaderlief nu net uit de stad zijn… Dat betekent geen conferentie voor Maryam…

Voor wie bovengenoemde beschrijving van de film ‘The Perfect Candidate’ vreemd overkomt: Maryam woont in Saoedi-Arabië. Filmmaker Haifaa Al-Mansour schreef in 2012 geschiedenis door de eerste volledig in haar geboorteland gedraaide speelfilm uit te brengen, ‘Wadjda’. Het feit dat deze film ook nog eens door een vrouwelijke regisseur is gemaakt, is voor de conservatieve Saoedische begrippen natuurlijk helemaal bijzonder. Gelukkig zijn de rechten voor de vrouwen sinds Al-Mansours speelfilmdebuut wat verbeterd; sinds juni 2018 is het verbod voor vrouwen om auto te rijden opgeheven en sinds de zomer van 2019 mogen ze een paspoort aanvragen en zonder toestemming van hun man of voogd naar het buitenland reizen. ‘The Perfect Candidate’ speelt zich dus af in de jaren vóór deze recente ontwikkelingen, maar geeft desondanks een schrijnend beeld van de huidige situatie voor Saoedische vrouwen.

Gefrustreerd door de onwil van de lokale politiek om iets te doen aan de onverharde wegen rondom het ziekenhuis, en niet bij machte haar droom om toch te mogen reizen los te laten, bezoekt Maryam een familielid, in de hoop dat hij haar kan helpen aan een reisvergunning. Door een samenloop van omstandigheden stelt ze zich daarbij kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat stuit aanvankelijk op heel wat verzet; zowel van haar jongste zus als haar collega’s. Maar ook de vrouwen voor wie ze een avond organiseert, blijken weinig fiducie te hebben in haar als politica. Als Maryam de vrouwen al niet aan haar kant krijgt, hoe zal ze dan ooit de mannelijke helft van de gemeenschap kunnen overtuigen van haar geschiktheid voor deze rol?

‘The Perfect Candidate’ is een weinig subtiele, maar toch onderhoudende film over een sterke vrouw die tegen wil en dank probeert het leven van haar en haar naasten te verbeteren. Het is grappig om te zien dat Maryam steeds vastberadener wordt, naarmate de tegenstand groter wordt. Die scheefheid in de verhoudingen tussen mannen en vrouwen; daar kun je je terecht woest om maken, maar dat is niet zozeer wat Al-Mansour beoogt met deze film. Daarvoor is het scenario te luchtig; niet voor niets gaat veel van de speelduur ook op aan de scènes met Maryams (progressief denkende) vader en zijn band, die óók moeite hebben om te doen met wat ze het liefst doen, en met haar oudere zus, die bruiloftsfotografe is. De film had waarschijnlijk geprofiteerd van een kortere speelduur, want de rek is er af en toe wat uit. Toch is ‘The Perfect Candidate’ een boeiende film voor wie meer wil weten over de gebruiken in Saoedi-Arabië.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 3 december 2020