The Perfect Catch-Fever Pitch (2005)

Regie: Bobby Farrelly, Peter Farrelly | 99 minuten | drama, komedie, romantiek, sport | Acteurs: Drew Barrymore, Jimmy Fallon, Jason Spevack, Jack Kehler, Scott Severance, Jessamy Finet, Maureen Keiller, Lenny Clarke, Ione Skye, KaDee Strickland, Marissa Jaret Winokur, Evan Helmuthc, Brandon Craggs, Brett Murphy, Isabella Fink, Miranda Black, Greta Onieogou, Johnny Sneed, James Sikking, Michael Rubenfeld, Willie Garson, Armando Riesco, Zen Gesner, Siobhan Fallon, JoBeth Williams, Mark Andrada, Stephen King

Dat Peter en Bobby Farrelly in staat zijn komische films te maken die van een hoger niveau zijn dan hun normale produkties vol onderbroekenpret met plas-, sperma- en andere lichaamssappen in de hoofdrol, bewijzen ze met ‘The Perfect Catch’.Deze in Amerika onder de naam ‘Fever Pitch’ uitgebrachte komedie is een hartveroverende film over liefde, romantiek, passie en … natuurlijk sport.

Nick Hornby, af en toe de mannelijke equivalent van Bridget Jones’s Diary schrijfster Helen Fielding genoemd, schreef het boek ‘Fever Pitch’. Engelsman Hornby is zelf een Arsenalfanaat en vond in deze voetbalclub zijn inspiratie voor het schrijven van de bestseller. Eerdere boeken van Hornby, ‘About a Boy’ en ‘High Fidelity’ zijn eerder met succes verfilmd. Dat ‘A Perfect Catch’ zich in Amerika afspeelt én over een hele andere tak van sport gaat, baseball, doet, vreemd genoeg, niets af aan het verhaal. De obsessie van Ben (Jimmy Fallon) voor de Boston Red Sox is hetzelfde als die van de auteur voor Arsenal. En uiteraard stuit dat op onbegrip in zijn omgeving. Weliswaar heeft Ben een aantal vrienden die net zo ver gaan in hun liefde voor hun favoriete sport als hij, maar de vrouwen in zijn leven snappen niet dat de Red Sox bij hem op de eerste plaats komen. En dan ontmoet Ben Lindsey Meeks…

Lindsey Meeks wordt voortreffelijk neergezet door Drew Barrymore. Ze maakt van Lindsey een sterke, onafhankelijke vrouw, die tegelijkertijd lief en kwetsbaar is. Knappe prestatie van Barrymore, die blijk geeft van een perfecte komische timing. Het eerste afspraakje van Ben en Lindsey gaat de mist in, omdat Lindsey voedselvergiftiging heeft opgelopen en Ben haar in bed helpt en haar badkamer schoonmaakt. Hé, daar zijn toch die lichaamssappen weer! Hun relatie verdiept zich al snel, maar als het baseballseizoen begint, wordt het tijd voor Ben om zijn geheim te vertellen. Uiteraard wist Lindsey al dat Ben een Red Soxfan is, tenslotte is het “alsof hij in een souvenirwinkel woont”, maar hoe ver zijn passie reikt, wordt pas duidelijk bij de start van het seizoen. Lindsey is begripvol en gaat zelfs mee naar de openingsavond, en vindt het nog leuk ook. Hun relatie werkt perfect, want gedurende het seizoen kan zij aan haar promotie werken en Ben kan zijn Red Sox bezoeken.

Keerpunt in de relatie komt echter als Ben een wedstrijd opgeeft voor een verjaardagsfeest van één van Lindsey’s vriendinnen. Voor het eerst in drieëntwintig jaar is hij er niet bij, en ondanks het feit dat hij “de beste avond van zijn leven heeft” en dat nog meent ook, als hij hoort dat de Red Sox gewonnen hebben en dat het een wedstrijd is geworden die de geschiedenis in zal gaan als meest fantastische wedstrijd ooit, kan hij dat niet verkroppen.

Het is een romantische komedie, dus de afloop laat zich, net als bij een Red Sox wedstrijd, raden. ‘The Perfect Catch’ slaagt er echter in een aantal clichés te vermijden en dieper in te gaan op relatieproblemen als aanpassingsvermogen van de partners en het sluiten van compromissen. Aanrader!

Monica Meijer