The Perfect Guy (2015)

Regie: David M. Rosenthal | 100 minuten | drama, thriller | Acteurs: Sanaa Lathan, Michael Ealy, Morris Chestnut, L. Scott Caldwell, Charles S. Dutton, John Getz, Tess Harper, Kathryn Morris, Rutina Wesley, Holt McCallany, Jessica Parker Kennedy, David Starzyk, Ronnie Gene Blevins, Wilmer Calderon, Gordon Clapp, Duncan Joiner, Julia Valentine Larson, Patrick Daniel, Lyndsey Doolen, Michael Andrew Baker, Jamal Duff, Tyde Kierney, Michael Panes

Een van de ongewenste gevolgen van een filmhit, is de stroom aan klonen die er onvermijdelijk op volgt. Zie de postmoderne animatiefilms na ‘Shrek’. Zie de halfbakken erotische thrillers na ‘Basic Instinct’. Zie de Brits-Amerikaanse romkoms na ‘Four Weddings and a Funeral’. Zie de psychopathische ex-minnaars na ‘Fatal Attraction’. Om maar te zwijgen van alle gemarineerde, gebakken en gefrituurde huisdieren na laatstgenoemde film.

Hoewel de eerste lading klonen de markt al snel verzadigt, duikt er heel af en toe een overjarige kloon op. Zo ook de Amerikaanse thriller ‘The Perfect Guy’ uit 2015. Hierin krijgt de Afro-Amerikaanse yuppie Leah een relatie met de knappe charmeur Carter. Na een voortvarend begin komt de relatie tot een abrupt eind wanneer Carter in een aanval van jaloezie een onschuldige man in elkaar rost. Maar dan komt Carters ware aard pas echt naar boven. Hij begint Leah te stalken, waarbij hij de mazzel heeft dat hij expert is in digitale beveiligingssystemen en dat hij weet waar Leah haar reservesleutel verstopt.

Hoewel ‘The Perfect Guy’ in het hier en nu speelt, is het een opzichtige terugkeer naar de jaren 80. En niet zozeer naar ‘Fatal Attraction’, maar naar de vele, vele, vele goedkope televisiefilms en B-films die zich lieten inspireren door die hit. Een mooie vrouw in een eenzame villa in de zonovergoten heuvels van Los Angeles. Een hulpeloos huisdier (geen konijn dit keer). Een psychopathische charmeur, die zelf in een afgeleefd krot woont en een onfris verleden heeft. Chique restaurants, stijlvolle kleding. De schaduw van lamellen op zijdezacht beddengoed. Alleen de botergeile saxofoonklanken ontbreken, maar die denken we er zelf maar bij. De dreinende synthesizertapijten zijn al jaren 80 genoeg.

Juist omdat ‘The Perfect Guy’ zich zo nadrukkelijk wendt tot het verleden, ook qua plot, weet de film geen moment te verrassen. Voor een thriller, die het per definitie van het onverwachte moet hebben, is dat dodelijk. Bovendien is ‘The Perfect Guy’ wel erg braafjes. Een dampende seksscène had de film niet gered, maar een beetje lust had geen kwaad gekund. Dat was beter in de jaren 80, toen er trouwens ook meer karaktervolle rechercheurs waren dan de erg bleke detective Renkin hier. Hoe dan ook, in de jaren 80 zou ‘The Perfect Guy’ zijn verbannen naar een ver televisiekanaal op een laat tijdstip. Precies waar hij thuishoort.

Henny Wouters

‘The Perfect Guy’ verschijnt woensdag 13 januari 2016 op DVD en blu-ray.